Hatszáz kilométer röptávű rakétákkal felszerelt hajókkal villog Irán

Az iráni Forradalmi Gárda haditengerészetének új, 600 kilométeres hatótávolságú rakétákkal felszerelt hajóit mutatta be az Iszlám Köztársaság éppen akkor, amikor egyre feszültebb a helyzet a Perzsa-öbölben. – jelentette szerdán a félhivatalos Tasnim hírügynökség.

A bejelentésre egy katonai gyakorlat során került sor Abu Musa szigetének partjainál, amely egyike annak a három öböl menti szigetnek, amely Irán ellenőrzése alatt áll, ám amelynek hovatartozását az Egyesült Arab Emírségek vitatja.

A hírügynökség nem közölt részleteket a rakétákról, de egy parancsnokot idézett a szigetek védelmének szükségességéről.

„A Perzsa-öböl szigetei Irán becsületének részei, és meg fogjuk védeni őket”

– mondta Alireza Tangsiri, a Forradalmi Gárda haditengerészetének parancsnoka, hozzátéve, hogy az Öböl biztonságát a regionális országoknak kell biztosítaniuk.

„A Perzsa-öböl a régió összes országához tartozik …

Ezeknek az államoknak nagyon óvatosnak kell lenniük, és meg kell akadályozniuk, hogy a régión kívüli országok összeesküvéseinek és megosztó terveinek áldozatául essenek”

– tette hozzá az Egyesült Államok térségbeli jelenlétére utalva Tangsiri.

A múlt hónapban az Egyesült Államok további F-35-ös és F-16-os vadászrepülőgépeket, valamint egy hadihajót küldött a Közel-Keletre, hogy a térség vízi útjait felügyelje, miután Irán az elmúlt hónapokban kereskedelmi hajókat foglalt le.

Az orosz invázió rámutat az Iránból leselkedő veszélyre is

A világrend jövője forog kockán. Az amerikaiak és az európaiak is tudják ezt. Reméljük, hogy elegendő bátorságot gyűjtenek össze a helyes döntések meghozatalához.