Nemek szerint elkülönített strandokkal kísérleteznek Izraelben

Idit Silman környezetvédelmi miniszter idén nyáron új, nemek szerint elkülönített fürdőhelyeket készül bevezetni Izrael néhány természetes forrásánál egy kísérleti program keretében, amelyet az említett helyek hivatalos nyitvatartási idején kívül, elkülönítve kell működtetni – tudta meg az Israel Hayom.

A kísérleti programban kezdetben csak két, az izraeli hatóságok által üzemeltetett, kormányzati üzemeltetésű látványosság vesz részt: az egyik a Holt-tenger melletti Ein Tsukim természetvédelmi területen, a másik pedig a Beit Shean melletti Gan Hashlosha Nemzeti Parkban (Shane).

A kísérleti nyitvatartás nem befolyásolja a koedukált fürdőzők felhasználási feltételeit, mivel az csak este 6 és 9 óra között lesz érvényben, miközben az izraeli természetes fürdőhelyek általában 17 órakor zárnak. Ennek ellenére a program érzékeny témát érint, mivel több vallási csoport szegregált fürdőzési órákat követel, míg liberális csoportok a nők háttérbe szorítása felé vezető visszafejlődést látják benne.

Az év elején az Egyesült Tóra Judaizmus MK Moshe Gafni törvénytervezetet terjesztett elő, amely azt követeli, hogy az üzemidő legalább 15%-át különítsék el a nemek szerint elkülönített fürdőzésre. Úgy tűnik, hogy Silman kísérleti programja a Gafni-féle haredi választókörzetet és más konzervatív izraelieket is kiszolgál.

Egy korábbi kísérletet, hogy ilyen rendszert vezessenek be az Ein Tsukimban, az Igazságügyi Minisztérium diszkrimináció miatt elutasította.

Silman az Israel Hayomnak elmondta, hogy

„Izrael természeti erőforrásai mindenkié, ezért hivatalba lépésekor hangsúlyt fektettem arra, hogy kreatív megoldásokat találjak arra, hogy a közterületek és parkok minden nyilvánosság számára hozzáférhetővé váljanak, beleértve a haredi lakosságot is”.

Hozzátette:

„A kísérleti program csak a hivatalos nyitvatartási időn kívül fog működni, és azoknak is ad lehetőséget arra, hogy élvezze a természetes forrásokat, akik eddig életmódjuk miatt távol maradtak – de anélkül, hogy ez hatással lenne a nagyközönség azon tagjaira, akik a rendes nyitvatartási időben fürdenek ott”.

Rabbik: Ne helyezzenek nőket még több harcoló alakulatba!

Az IDF múlt pénteken bejelentette, hogy első alkalommal nők is szolgálhatnak a 669-es elit helikopteres kutató-mentő egységben.