Rabbik: Ne helyezzenek nőket még több harcoló alakulatba!

Vezető izraeli rabbik egy csoportja csütörtökön nyilatkozatot írt alá, amelyben felszólítják Aviv Kohavi IDF-főnököt, hogy hagyjon fel a nők férfiak melletti harci egységekbe való besorozására irányuló törekvésekkel – írja a Times of Israel. 

„A vezérkari főnök nyilvánvaló döntése, hogy több vegyes egységet vesz fel a gyalogsági dandárokba, sokkal közelebb visz minket a különálló törzsek hadseregéhez” – írta levelében a 15 rabbi.

Azzal érveltek, hogy a hagyományos zsidó törvényeket betartó katonák nem szolgálhatnak majd vegyes egységekben, így azokban, amelyek továbbra is nemek szerint elkülönítettek maradnak, sokkal nagyobb arányban lesznek ortodox újoncok.

״Az IDF-ben mindig is elfogadott kritériumok alapján az IDF egységének és a nemzet egységének megőrzésére, valamint e veszélyes lépések elkerülésére szólítunk fel״

– tették hozzá.

A nyílt levelet, amelyet a nemzeti vallásos zsinagógákban terjesztett heti szombati füzetekben tesznek közzé, a jesivavezetők sokféle csoportja írta alá, köztük olyanok is, akik támogatták a nők besorozását az IDF-be. A csoporthoz tartozik az Or Etzion jesiva vezetője, Haim Druckman, a Bnei David jesiva vezetői, Yigal Levinstein és Eli Sadan, a Ma’ale Gilboa jesiva vezetője, Yehuda Gilad és a Lindenbaum szeminárium vezetője, Ohad Teharlev.

Az IDF múlt pénteken bejelentette, hogy első alkalommal nők is szolgálhatnak a 669-es elit helikopteres kutató-mentő egységben.

Az IDF bejelentésének célja az volt, hogy megelőzze a Legfelsőbb Bíróság döntését négy női újonc fellebbezéséről, akik a nemek teljes integrációját követelik az IDF-ben, beleértve az olyan elit egységeket is, mint a Sayeret Matkal és a 669-es egység. A bíróság elhalasztotta az ügyben való döntést, amíg a hadsereg nem fejezi be a kérdésben megalakuló bizottság munkáját.

A nők különböző szerepkörökben szolgálnak az IDF-ben, sok esetben férfi társaik mellett. Vannak teljesen integrált, vegyes nemű harci egységek is, mint például a Caracal és a Bardelas zászlóaljak, amelyek feladata Izrael Egyiptommal, illetve Jordániával közös határának védelme.

A hadsereg a múltban ragaszkodott ahhoz, hogy gyakorlati megfontolásokból, nem pedig társadalmi céllal engedi, hogy több nő szolgáljon harci beosztásokban, mondván, hogy szüksége van a rendelkezésére álló összes női és férfi munkaerőre.

A nemek katonai integrációjának kritikusai gyakran veszélyes társadalmi kísérletnek minősítik azt, amelynek lehetséges következményei lehetnek a nemzetbiztonságra nézve, míg a nemek integrációjának védelmezői általában régóta szükséges intézkedésként hirdetik.

Fotó: IDF

Az IDF bevetési osztagot állít fel ortodox nőknek

Ők is szívesen teljesítenének harci feladatokat, de a szemérmességi előírások miatt nem szolgálhatnak férfi katonák társaságában.