Az IDF bevetési osztagot állít fel ortodox nőknek

Az egységet a már meglévő, koedukált zászlóaljak egyikébe integrálják, miután a kiképzéseken állítólag az derült ki, hogy  ortodox nők is szívesen szolgálnának bennük, ha a vallási előírásokkal sikerül összhangba hozni őket — írja a Times of Israel.

Az Izraeli Védelmi Erők azt tervezi, hogy még ebben az évben létrehoz egy új, csak nőkből álló határvédelmi szakaszt, kifejezetten olyan vallásos női katonák számára, akik szeretnének harcoló egységben szolgálni, de aggódnak a férfiak mellett való szolgálat miatt.

Az első sorkatonákat a jövő márciusban a harcoló csapatokba bevonuló nők közül fogják kiválasztani. Az egységet egy meglévő, egyébként koedukált határvédelmi egységen belül hozzák létre – közölte a hadsereg.

A kérés egy ilyen egység létrehozására több honvédelmi-vallási kiképzési tanfolyam vezetőjétől érkezett, ahol sok nő tanul a középiskola elvégzése után, a honvédelmi szolgálat teljesítése előtt. Míg az állam által nem vallásosnak tekintett nőknek kötelező besorozniuk az IDF-be, addig a vallásosnak tekintett nők választhatják, hogy polgári hivatásban teljesítenek honvédelmi szolgálatot – és valóban sokan így tesznek, hogy elkerüljék a férfiak mellett a hadseregben való szolgálat szemérmességi kihívásait.

A kiképzők elmondták az IDF-nek, hogy női hallgatóik körében erős a vágy, hogy harci szerepkörben szolgáljanak, de a meglévő, koedukált egységek problémákat jelentenek a vallásos nők számára, akik betartják a szigorú szeméremszabályokat („cniut”), amelyek szerintük kizárják, hogy férfi katonák mellett szolgáljanak.

A hadsereg illetékesei mérlegelték a kérdést, és végül úgy döntöttek, hogy nyitnak egy ilyen, csak nőkből álló szakaszt.

Előnyt vagy hátrányt jelentenek a nők a harcoló alakulatokban?

Kahana vallásügyi miniszter szerint az IDF feladata az ellenség legyőzése, és nem a társadalmi célok előmozdítása.

Már léteznek katonai egységek a vallásos férfiak számára, akik hasonló, szemérmességi okokból kérik, hogy a nőkkel való érintkezést a minimálisra korlátozzák.

Az IDF határvédelmi alakulatán belül, amely Izrael Jordániával és Egyiptommal közös határainak védelméért felelős, négy koedukált gyalogos egység működik. Bár Izrael békeszerződést tart fenn Ammánnal és Kairóval, ezeken a határokon is rendszeresen előfordul kábítószercsempészet és fegyvercsempészet, valamint alkalmi terrortámadások, különösen a Sínai-félszigettel közös határ mentén, ahol az Iszlám Állam terrorcsoport Sínai Tartomány néven ismert, kicsi, de ütőképes ága működik.

Tavaly az IDF először kezdett el egy kizárólag nőkből álló harckocsizó századot telepíteni az egyiptomi határ mentén egy folyamatban lévő kísérleti program részeként, amelynek célja a női páncélos legénységek megvalósíthatóságának felmérése.

A nemek katonai integrációjának kritikusai gyakran veszélyes társadalmi kísérletnek minősítik ezt, amelynek lehetséges következményei lehetnek a nemzetbiztonságra nézve, míg a nemek integrációjának védelmezői régóta szükséges intézkedésként kardoskodnak mellette, amelyet számos nyugati országban már végrehajtottak.

Az ellenzők megjegyzik, hogy egyes követelményeket csökkentettek a női harcoló katonákkal szemben – ami szerintük a hatékonyság feláldozásának jele -, és hogy a katonanők nagyobb arányban szenvednek stressz okozta sérüléseket.

Egyes vallási vezetők szintén ellenzik a nők harci szolgálatát.

A hadsereg kitart amellett, hogy gyakorlati megfontolásokból, nem pedig társadalmi megfontolásokból engedi meg, hogy több nő szolgáljon harci pozícióban.

Ismerje meg a libanoni határnál szolgálatot teljesítő izraeli katonahölgyeket!

A harci felderítés női katonáinak a libanoni határon az a feladatuk, hogy drónjaikkal valós idejű hírszerzési információkat gyűjtsenek a szárazföldi csapatok számára.