Előnyt vagy hátrányt jelentenek a nők a harcoló alakulatokban?

Miközben az IDF továbbra is vizsgálja annak lehetőségét, hogy nőket toborozzanak különböző, korábban nők elől elzárt harci egységekbe, Matan Kahana (Jámina párt) vallásügyi miniszter kijelentette, hogy ellenzi az ötletet, mert az negatívan befolyásolná az IDF feladatát, az ellenség legyőzését – írja a The Jerusalem Post.

„Úgy gondolom, hogy a nők integrálása a harctéri egységekbe hiba”

– mondta vasárnap a B’Sheva újság jeruzsálemi konferenciáján, hozzátéve, hogy

„az IDF feladata az ellenség legyőzése, és nem a társadalmi célok előmozdítása”.

Kahana, aki ezredesi rangot visel, vadászpilótaként, századparancsnokként szolgált, és korábban a Sayeret Matkal elit különleges kommandó egység katonája volt.

„Míg a nők bizonyos szerepkörökben szolgálhatnak, másokban nem szolgálnák a hadsereg javát”

– mondta.

„Vannak olyan helyek, ahol nők nagyon nagy mértékben hozzájárulhatnak a sikerhez, mint például a vadászpilótáknál”

– mondta Kahana.

„De ez nem hasonlító a gyalogsági alakulatokhoz, ahol óriási különbség van a szolgálat jellegéből fakadóan”

– mondta.

Több nő is beadvánnyal fordult a Legfelsőbb Bírósághoz, hogy kényszerítse a hadsereget arra, hogy integrálja őket az elit harci egységekbe, beleértve a páncélos alakulatokat, a Sayeret Matkalt, a Shayetet 13-at, és a Duvdevan és más kommandós egységeket.

Tavaly júliusban az IDF közölte, hogy „egy szakmai bizottságot hozott létre azzal a céllal, hogy komolyan és alaposan megvizsgálja – széleskörű, átfogó és mélyreható szempontokból – annak lehetőségét, hogy a nőket további harci pozíciókba integrálják az IDF-ben”.

Kahana elmondta, hogy nőkkel együtt ment harcba, és nőket küldött harcba „a Közel-Kelet legveszélyesebb helyein”, hozzátéve, hogy

„Számomra ez nem kérdés. De minden tanulmány azt mutatja, hogy a vegyes egységek nem teljesítenek olyan jól, és a nők általában tízszer többször sérülnek meg, mint a férfiak. Kérdezem: hány nőnek kell súlyosan megsérülnie ahhoz, hogy az egyenlőség létrejöjjön?”.

Először szolgál csak nőkből álló harckocsizó egység az egyiptomi határon

Történelmet ír Izrael: csak nőkből álló tankos egység fog szolgálni az egyiptomi határon, női parancsnokkal