Terrortámadás készülhetett a mumbai Chábád-ház ellen

A Chábád-ház, amely a 2008-as 26/11-es mumbai terrortámadás célpontja volt, fokozott biztonsági intézkedéseket tart fenn.

A mumbai rendőrség megerősítette a biztonságot a Colabában található Chábád-házban, miután a Maharashtrai Terrorizmusellenes Osztag (ATS) letartóztatott terrorgyanús személyeket, akiknél a központról készült fotókat találtak – írja az India Today helyi hírforrás.

A gyanúsítottakat, Mohammed Imrant és Mohammed Yunus Sacit Pune-ban fogták el, mert egy másik támadást terveztek Rádzsasztánban.

A nyomozás során a tisztviselők két kinyomtatott műholdképet találtak a Chábád-házról a gyanúsítottaknál.

A fenyegetésre válaszul a mumbai rendőrség fokozta a biztonsági intézkedéseket és biztonsági gyakorlatot tartott a környéken.

A Chábád Ház jelentős zsidó kulturális központként funkcionál, amely változatos tevékenységeket és szolgáltatásokat kínál a helyi zsidó közösség és a turisták számára.

A Chábád mozgalom egyik vezető forrása szerint, aki a Jerusalem Postnak nyilatkozott, az indiai bűnüldöző szervek:

„elfogtak két pakisztáni állampolgárt, és véleményünk szerint általános muszlim terrorizmusról van szó.

A hatóságok letartóztatták őket, és terhelő bizonyítékokat találtak a telefonjukon, amelyek arra utalnak, hogy a mumbai Chábád-házról készült képek voltak náluk”.

A forrás továbbá közzétette: „A Chábád széles körű előkészületeket tett a nyárra, szemináriumokat szervezett és megerősítette a biztonsági intézkedéseket az összes érintett féllel, köztük a Zsidó Ügynökség Biztonsági Alapjával együttműködve. Az incidens egy hete történt, és tegnap jelentették; a helyzetet ellenőrzés alatt tartják”.

11 év után is szabadlábon a mumbai mészárlás kitervelője

Az amerikai külügyminiszter Pakisztánt sürgeti, hogy 11 év után szolgáltasson végre igazságot az iszlamista terror áldozatainak.