Sosem látott felvétel került elő egy halálvonat felszabadításáról

Közel nyolc évtizeddel azután, hogy az amerikai hadsereg katonái 2500 zsidót szabadítottak ki a nácik karmai közül, az amerikai nemzeti archívumban újonnan felfedezett felvételek a felszabadítás megható jeleneteit mutatják be.

Hetvennyolc évvel azután, hogy az amerikai hadsereg 30. hadosztálya 2500 zsidót mentett ki az úgynevezett náci halálvonatból, amely Bergen-Belsen koncentrációs táborból Theresienstadtba szállította őket, mozgó, eddig soha nem látott felvételek kerültek elő, amelyeket az amerikai hadsereg katonái készítettek a vonat felszabadításának napján, 1945. április 13-án.

A vonaton utazó németek parancsot kaptak, hogy ha nem tudják a vonatot a Theresienstadt koncentrációs táborba szállítani, robbantsák fel az Elba folyó felett, mind a 2500 Bergen-Belsenből érkező zsidó utast megölve. Az 1945. április 7-én kezdődő hatnapos utazás után a vonat 1945. április 13-án a németországi Farsleben városánál, Magdeburg közelében megállt, és a szövetségesek által a térségben végrehajtott bombázások miatt nem tudott továbbhaladni.

Délután 4 óra körül egy amerikai felderítő dzsip érkezett a hegyről, amelyet az amerikai hadsereg tankja kísért. Az amerikai hadsereg 30. hadosztályának amerikai katonái voltak. Az amerikai katonák a vonatot náci őrszemek által őrizve találták. A vonat mozdonya működött és készen állt az indulásra.

Hirtelen a náci katonák észrevették az amerikai tankokat, és elmenekültek, 2500 zsidót hagyva hátra, akiknek egyharmada gyerek volt, akik azt hitték, hogy a halálba viszik őket.

Ahogy a nácik elmenekültek, a civilek közül többen, főleg nők, lányok és gyerekek, felálltak és örömkiáltásokkal rohantak az amerikai katonák felé. A katonák csak ekkor vették észre az utasok szörnyű állapotát.
George Gross, az amerikai tank parancsnoka elmesélte a találkozást.

„Mindenki úgy nézett ki, mint egy csontváz, annyira ki voltak éhezve, az arcuk beteg volt. És volt még valami más is. Amikor megláttak minket, nevetni kezdtek örömükben, már ha nevetésnek lehet ezt nevezni. Inkább a tiszta, szinte hisztérikus megkönnyebbülés kitörése volt”.

A túlélők elmondták, hogy amikor meglátták az amerikaiakat, megölelték őket és boldogan sírtak. Az egyik amerikai katona, Abraham Cohen azt kiáltotta a megdöbbent foglyoknak: „Ich bin euech a Yidd” (jiddisül: „Én is zsidó vagyok”), és megmutatta nekik a nyakában lógó Dávid-csillagot.

A vonat felszabadítását számos fényképen dokumentálták, de videón soha. A klipet az amerikai nemzeti levéltárban találták meg a vonatmentő akcióról szóló dokumentumfilm munkálatai során, amelyet Matthew Rozell, egy New York-i történelemtanár kezdeményezett, aki 2001 óta kutatja az eseményt és interjúkat készít olyan amerikai veteránokkal, akik a vonatmentők között voltak. A film elkészítéséhez Mike Edwards rendezőt kérte fel, és a munka során bukkantak rá a megrendítő felvételekre.

A felvétel itt elérhető.