Hamász zászlókat égettek a Gázai övezetben a tüntetők

Ezrek tüntettek vasárnap a Gázai övezetben a rossz életkörülmények és állandó áramkimaradások miatt a radikális iszlamista Hamász palesztin terrorszervezet uralma ellen.

Százak csatlakoztak az elégedetlenkedők meneteihez Gázában, a déli Hán Júniszban és a palesztin övezet más településein azt skandálva, hogy „micsoda szégyen”. A tiltakozók az egyik megmozduláson a Hamász zászlajait is elégették mielőtt a rendőrség közbe lépett és feloszlatta a tömeget.

A karhatalom elkobozta és megsemmisítette azok mobiltelefonjait, akik a Hán Júnisz-i eseményeket filmre vették. Szemtanúk szerint többeket előállítottak.

A megmozdulásokat az av-Virus as-Saher (A gúnyolódó vírus) nevű helyi online mozgalom szervezte.

Egyelőre nem tudni, ki áll a szervezet hátterében.

Younis Tirawi | يونس on Twitter: „Gaza |Clashes between Palestinian youth and Hamas security forces after arresting several youth from Barbakh area.This comes after calls to take to the streets and protest the difficult situation in Gaza demanding better life conditions from the authorities. pic.twitter.com/lymkjyxccu / Twitter”

Gaza |Clashes between Palestinian youth and Hamas security forces after arresting several youth from Barbakh area.This comes after calls to take to the streets and protest the difficult situation in Gaza demanding better life conditions from the authorities. pic.twitter.com/lymkjyxccu

A Hamász 2007-ben vette át a hatalmat a Gázai övezetben, amelyben 2,3 millióan élnek.

A munkanélküliségi ráta 45 százalék, a lakosság 80 százaléka nemzetközi segélyekre szorul a világszervezet adatai szerint.

A Gázai övezet vezetése naponta mindössze négy-hat óra áramellátást biztosít lakóknak a mostani hőhullám alatt.

„Hol van az áram, hol a gáz? Micsoda szégyen! Micsoda szégyen!”

– skandálták a Hán Júnisz-i megmozdulás résztvevői.

A tüntetők kifogásolták azt is, hogy a Hamász nagyjából 15 amerikai dollárnak (~5 ezer forint) megfelelő összeget visszatart a Gázai övezet rászoruló családjainak Katar által biztosított havi 100 dolláros járandóságból.

Egyiptomban találkoztak az egymással rivalizáló palesztin frakciók

Volt olyan terrorszervezet, amelyik bojkottálta a találkozót.