Egy új felmérés szerint az izraeliek és a magyarok hasonlóképp tekintenek Kínára

Az izraeliek nagyobb valószínűséggel látják pozitívan Pekinget, mint a legtöbb nyugati állam polgárai – derült ki a Pew Research felméréséből, amelyet a The Jerusalem Post szemlézett.

Az izraeliek körében Kína 50%-os kedvezőtlen megítélése alacsonyabb, mint az Egyesült Államokban (83%), Kanadában (79%), Franciaországban (72%), az Egyesült Királyságban (69%), Ausztráliában (87%) vagy Japánban (87%), de hasonló a magyarok (50%) vagy a görögök (51%) megítéléséhez.

Igaz, az izraeliek Kínáról alkotott véleménye az elmúlt években jelentősen romlott.

Az izraeliek közel fele (48%) úgy érzi, hogy Kína egyáltalán nem veszi figyelembe országukat, további 33% szerint pedig nem nagyon veszi figyelembe Izrael érdekeit; mindössze 12% gondolja úgy, hogy Kína kellőkép figyelembe veszi Izraelt.

Az izraeliek több mint háromnegyede (77%) szerint Kína nem járul hozzá a globális békéhez és stabilitáshoz. Mindössze 16% mondta azt, hogy Kína nagymértékben hozzájárul a békéhez és a stabilitáshoz. Az izraeliek 77%-os negatív értékelése Kínáról ebben a kérdésben rosszabb, mint a világszerte mért medián, amely 71% volt.

Az izraeliek megoszlanak abban a kérdésben, hogy Kína beavatkozik-e más országok ügyeibe, 50%-uk szerint különböző mértékben igen, 42%-uk szerint pedig nem.

Az izraeliek többsége (72%) kevéssé vagy egyáltalán nem bízik Hszi Csin-ping kínai elnökben, továbbá már kevesebb izraeli tekinti Kínát a világ vezető gazdasági hatalmának (20%), mint 2019-ben (27%). Az izraeliek csekély többsége (52%) semlegesnek látja Kína gazdasági hatalmát, 39%-uk rossznak, 6%-uk pedig pozitívnak.

A Pew 24 ország több mint 30 000 felnőttje körében végezte a felmérést idén február-májusban.

Benjamin Netanjahu miniszterelnök várhatóan még az idén Pekingbe látogat Hszi Csin-ping meghívására.

Az utazás időpontját még nem tűzték ki.

Diplomáciai források az Egyesült Államokban és más nyugati államokban az elmúlt hetekben azt mondták, hogy aggodalommal tekintenek Netanjahu várható pekingi útjára, a miniszterelnöki hivatal ugyanakkor hangsúlyozta, hogy Netanjahu azonnal tájékoztatta Washingtont a meghívásról, és hogy a látogatás nem Joe Biden amerikai elnöknek szánt üzenet.

A magyaroknak van a legrosszabb a véleményük Amerikáról

Az izraeliek viszont pozitívabban vélekednek az USÁ-ról, mint maguk az amerikaiak.