Kongresszus előtt vallott a transz-úszóbajnok csapattársa

Paula Scanlan, a Független Női Fórum szóvivője és tanácsadója csütörtökön tanúvallomást tett a képviselőház igazságügyi bizottsága előtt, amelyben arról beszélt, hogy a Pennsylvaniai Egyetemen tanuló sportoló diákként Lia Thomas ellen kellett úsznia.

Scanlan arról beszélt, milyen volt az UPenn női úszócsapatában lenni, amikor egy férfi sportoló érkezett a csapatba, aki azt állította, hogy nő, miután elkezdett ösztrogént szedni.

Thomas, mint mondta, „minden gyorsúszószámban olyan személyes legjobb időket úszott, amelyek gyorsabbak voltak, mint a női világrekordok”.

„Amint elkezdődött a szezon” – folytatta Scanlan – „Thomas több versenyszámban is az ország élén állt, miközben a férfi csapatban csak a legjobb 500 közé került ezekben a versenyszámokban. Thomas később NCAA-bajnok lett az 500 méteres gyorsúszásban, az első NCAA-bajnok a női csapatunk történelmében.”

Thomas rekordokat döntött a 2022-es NCAA női úszóbajnokságon Atlantában. Akkoriban, és ahogy Scanlan tanúsította, sok női sportolónak problémái voltak Thomas részvételével, de kevesen szólaltak fel.

Akik mégis megszólaltak, azokat „transzfóbnak” minősítették, és a Twitteren cenzúrázták és elnyomták azokat a videókat, amelyeken olyan női sportolók nyilatkoztak, akik szerint Thomas részvétele nem volt tisztességes.

„Amit sokan nem tudnak – mondta Scanlan -, az a Pennsylvaniai Egyetem úszócsapatának női tagjainak tapasztalatai.

A csapattársaim és én arra kényszerültünk, hogy hetente 18 alkalommal vetkőzzünk le Lia, egy 180 centiméter magas, teljesen ép, férfi nemi szervekkel rendelkező biológiai férfi jelenlétében”.

„Néhány lány úgy döntött, hogy a mosdó fülkéjében öltözik át, mások pedig a családi mosdót használták, hogy ezt elkerüljék” – mondta Scanlan.

„Amikor megpróbáltunk hangot adni az aggályainknak a sportosztály felé, azt mondták nekünk, hogy Lia úszása és az öltözőnkben való jelenléte nem képezi tárgyalás alapját, és pszichológiai szolgáltatásokat ajánlottak fel, hogy megpróbáljanak minket átnevelni, hogy megbarátkozzunk a gondolattal, hogy egy férfi előtt vetkőzzünk le.”

„Összefoglalva az egyetem válaszát” – mondta Scanlan a képviselőház igazságügyi bizottsága előtt. „Mi nők voltunk a probléma, és nem az áldozat. Azt várták el tőlünk, hogy alkalmazkodjunk, hogy odébbálljunk és befogjuk a szánkat. Az érzéseink nem számítottak.”

Scanlan megpróbált felszólalni, és írt egy rovatot a The Daily Pennsylvanian című iskolai újságba. Miután megjelent, az újság visszavonta. Az a cikk tudományos megközelítésben tárgyalta, hogy „az Y-kromoszómák nem változtathatók meg semmilyen sebészeti eljárással vagy szisztémás terápiával. Ez a biológiai tény olyan sportolói előnyökkel jár, amelyeket nem lehet a tesztoszteronszint csökkentésével enyhíteni, ami a sportversenyeken és az öltözőkben könnyen észrevehető”.

A biológiai tények kimondásáért Scanlan cenzúrázva lett. Nőként való meglátását nem tartották olyan fontosnak vagy lényegesnek, mint Thomas azon vágyát, hogy nőként pózoljon, és nőkkel versenyezzen a női atlétikában, címeket és elismeréseket lopva.

„A nők kigúnyolása” — Egy úszónő, aki nem akar férfiakat a nők versenyében

Az Egyesült Államokban a progresszívok az egyenlőség nevében tönkretennék a női sportot, azonban vannak, akik ezt nem hagynák.