„A nők kigúnyolása” — Egy úszónő, aki nem akar férfiakat a nők versenyében

A Neokohn szerkesztője

 

Az Egyesült Államokban a progresszívok az egyenlőség nevében tönkretennék a női sportot, azonban vannak, akik ezt nem hagynák. Riley Gaines a saját bőrén tapasztalta meg, hogy milyen az, ha egy férfi ellen kell versenyezni, és milyen, ha a verseny előtt még az öltözőt is meg kell vele osztani.  

Riley Gaines kislányként hosszú éveken át mindennap elment az úszóedzésekre, járta a versenyeket, edzőtáborokba utazott. Mikor felnőtt, az egyetemen is folytatta az úszást, szállította az eredményeket az iskolájának. Az életét tette fel a sportra, és ezt megkoronázta, hogy a nagyon kemény amerikai egyetemi versenyrendszerben komoly eredményeket ért el. Aztán egy nap minden megváltozott, egy egyetemi versenyen egy férfi úszó ellen kellett indulnia. A férfi azt állította, hogy ő lánynak érzi magát, és az egyetem engedélyezte, hogy hormonkezelés után a nők között induljon Lia Thomas néven.

Gainesnek elege lett abból, hogy a transz sportolót ünnepli a média, miközben őt és a társait ért igazságtalanság nem érdekli őket.

A 22 éves fiatal nő tavaly befejezte az egyetemi sportpályafutását és úgy döntött felszólal és aktivizmusba kezd a női sport megmentésért. Bár elkezdhette volna fogorvosi tanulmányait, ehelyett úgy döntött beáll az ügy mögé. Mint elmondta, az ő sportpályafutásának ugyan vége, de fontosnak tartja, hogy kiálljon a női sportolók következő generációjáért.

Gaines szerint tönkreteszi a női sportot, és megalázza a nőket, ha férfiakat engednek velük versenyezni. A nők és férfiak közötti fizikai különbségeket nem lehet hormonterápiákkal megszüntetni, a testfelépítéstől a tüdőkapacitásig továbbra is előnyt élvez egy férfi. A nemzetközi úszószövetség, a FINA úgy tűnik egyetért ezzel, ugyanis 2022-ben kitiltották a transz úszókat a versenymedencékből, kivéve abban az esetben, ha már 12 éves koruk előtt elkezdték a nemi átalakítást.

Ennek ellenére Amerikában heves viták folynak a kérdésben és a sportszövetségek gyakran progresszív szabályokat hoznak, és a Biden adminisztráció nem a nők, hanem a transz sportolók mellett tette le a voksát.

Riley beszéde egy meghallgatáson az őt és társait ért igazságtalanságról: 

Férfi a női medencében

Riley Gaines a 2022-es NCAA bajnokságra készült, amely az amerikai egyetemi bajnokságok királynője, a legrangosabb verseny, amikor a híreket olvasva ledöbbent, hogy egy Lia Thomas nevű úszó rekordokat dönt az Ivy League bajnokságban. A Kentucky Egyetem úszója számára nem volt ismerős a név, ami azért is volt meglepő, mert az egyetemi elit úszók már hosszú évek óta ismerik a legjobb versenyzőket. Ráadásul Thomas olyan időket úszott, ami az Ivy League bajnokságra nem volt jellemző. Mikor Gaines megtudta, hogy Lia Thomas néhány éve még Will Thomasként versenyzett teljesen megdöbbent. A lány azonnal megijedt, hogy mi lesz, ha az NCAA engedélyezi az indulását. Márpedig engedélyezte. Az NCAA különböző sportszakági vezetései összeültek 2022 elején és azt a döntést hozták, hogy a tesztoszteron szint alapján döntik el, hogy egy-egy transzgender sportoló indulhat-e a versenyeken.

A 2022-es NCAA bajnokságon az 500 yardos versenyt Lia Thomas nyerte, legyőzve az egy évvel korábban olimpiai ezüstérmet nyerő Emma Weyant-ot, aki ugyan saját egyéni legjobbját úszta, mégse tudta megelőzni Thomast.

Thomas a férfiak között 2018-2019-es szezonban a 65. helyen szerepelt az országos egyetemi rangsorban. Riley száma a 200 yardos gyors volt, amiben Thomas a férfiak között 554. volt 2018-19-ben, három évvel később pedig a nők között már a döntőig is eljutott. Riley mikor célba ért látta, hogy egyszerre csapott be az ötödik helyen Thomas-sal. Mikor kimászott a medencéből közölték vele, hogy az ötödik helyért járó emlékkupát Thomas kapja, neki majd postázzák.  

Abban a pillanatban úgy éreztem, hogy minket nőket, kigúnyolnak

mesélte később a Washington Examiner lapnak Riley. Azt is hozzátette, hogy azt érezte csak a fotó kedvéért adják Thomasnak a díjat.

Azonban nemcsak az igazságtalanság okozott felháborodást Riley Gaines számára, hanem az is, hogy a versenyen egy öltözőben kellett öltözniük Thomassal.

A lányokat sokkolta, hogy Gaines elmondása szerint a transz úszó lehúzta előttük a nadrágját, s bár hormonterápiát kapott továbbra is férfi nemi szerve van.

Van valaki, akinek férfi nemi szerve van, lehúzza a nadrágját, és nézi, ahogy vetkőztök. Ez kizökkent” – mondta Gaines, aki szerint a lányok traumatizálódtak egy férfi jelenlététől az öltözőben.

Riley Gaines a verseny után döntött úgy, hogy felszólal.

„Azt gondoltam biztos lesz valaki, egy edző, egy úszó, vagy valaki az NCAA-ban, aki ki mer állni értünk. Akkor rájöttem, hogy kötelességem női sportolóként, aki ilyen igazságtalanságot szenvedett el, hogy felszólaljak és felhasználjam a hangom, hogy azon női sportolók ügyét szolgáljam, akiket hallgatásra kényszerítenek

– mondta a Washington Examinernek Gaines.

Tisztességtelen előny — tényleg veszélyben van a női sport?

Korunk egyik legabszurdabb vitája, hogy vajon van-e joga a biológiailag férfinak született, de magukat nőként azonosító sportolóknak indulniuk a nők versenyében vagy sem. Hajdú Tímea írása. 

Harc a női sportért

Sokan, különösen a még mindig egyetemi bajnokságban szereplő prominens úszók közül nem mertek megszólalni féltve a karrierjüket és a biztonságukat. Különösen azok hallgatnak az amerikai úszók közül, akik az egyetemi sporton túl is karriert szeretnének. (Egy az amerikai egyetemi bajnokságban résztvevő magyar úszó nyílt levélben tiltakozott Thomas részvétele ellen.)

A félelem jogos, ugyanis Gaines, aki 2022-ben végzett a Kentucky egyetemen az elmúlt időszakban beszédeket tartott a női sport megmentésének témájában. Legutóbb a San Francisco állami egyetemre hívta meg a republikánus Turning Point USA szervezet. A beszéd egy kisebb békés tüntetés közepette zajlott, majd az esemény végén transz-aktivisták áradtak be a terembe. Gaines a Fox News műsorában így írta le az eseményeket:

„Egy nagyon udvarias, tiszteletteljes beszédet mondtam, még párbeszédre is sor került a teremben levő tüntetőkkel. A beszédem után azonban hirtelen lekapcsolták a lámpát, és lerohantak engem és senki nem volt, aki biztonságban kikísérjen engem. Pofon vágtak, megütöttek többször, lökdöstek, míg kijutottam a teremből. De nem tudtuk elhagyni az épületet, mert a folyosót elzárták a tüntetők. Betoltak egy terembe, és ott voltunk elbarikádozva három órán át.”

Három óra után érkeztek meg a rendőrök, akik kiszabadították és kivitték az épületből. Ezt követően az egyetem nem kért bocsánatot, sőt az egyetem hallgatói ügyekért felelős alelnöke, Jamilla Moore közleményt adott ki melyben méltatta a „békés tüntetőket”. Annak ellenére, hogy a lány csak egy beszédet mondott, és őt támadták meg az aktivisták, sokan úgy állították be, mintha az úszó lett volna a gyűlöletkeltő és a „transzfób”. Gaines elmondta, hogy jogi útra fogja terelni az ügyet.

Oli London on Twitter: „Women’s Swimming Star @Riley_Gaines_ has been violently assaulted by TRANS Activists while giving a speech on women’s sports at San Francisco State University. A Transgender Male, wearing a dress, punched Riley repeatedly while the Trans Mob chased and harassed her until she… pic.twitter.com/3nkOOqDu3h / Twitter”

Women’s Swimming Star @Riley_Gaines_ has been violently assaulted by TRANS Activists while giving a speech on women’s sports at San Francisco State University. A Transgender Male, wearing a dress, punched Riley repeatedly while the Trans Mob chased and harassed her until she… pic.twitter.com/3nkOOqDu3h

A Biden-adminisztráció a nők ellen

Az elmúlt időszakban a különböző nemzetközi sportszövetségek nyilvánvalóvá tették, hogy férfiként született emberek akkor sem indulhatnak a női versenyeken, ha nőként azonosítják magukat. Ennek ellenére Amerikában a vita a tetőpontjára hágott az elmúlt hetekben, miután a Biden-adminisztráció bejelentette, hogy az Oktatási Minisztériumon keresztül megtiltaná az államoknak, hogy olyan törvényeket hozzanak, amelyek megtiltják a transz sportolók részvételét a női sportban. A tervezet első verziója azonban hagyna kiskapukat az államoknak a tiltásra, ezért a progresszív aktivisták felháborodtak rajta. Alexandria Ocasio Cortez népszerű progresszív képviselő szerint a tervezet „védhetetlen és nevetséges”.

Joe Biden már az első Fehér Házban töltött napján aláírt egy rendeletet, amellyel azt szerette volna biztosítani, hogy a középiskolai és egyetemi sportokban mindenki abban a nemben indulhasson, amivel azonosul, és nem amiként született.

Az adminisztráció az olyan törvényeket, amik biztosítanák, hogy a nők és a férfiak továbbra is biológiai nem szerint legyenek szétválasztva a sportokban rendszeresen gyűlölködőnek nevezte. Azonban a növekvő ellenérzés miatt tapasztalható, hogy sok demokrata nem akar a transz sportolók ügyében határozottan nyilatkozni.

A hétvégén Bill Maher, liberális műsorvezető műsorában Piers Morgan, brit tévés konfrontált Katie Porter, demokrata képviselővel a kérdésben, aki elhárította, hogy nyilatkozzon Lia Thomas és a transz sportolók ügyéről, azt állítva, hogy a sportszövetségeknek kell dönteni.

A nők eltörlése

Egyre többen tesznek úgy, mintha a „nő” definiálása valami legendabeli rejtvény lenne, amit a mesével ellentétben még a legbölcsebb pásztorfiú sem tud megoldani. Hajdú Tímea írása.

Bár egyre nagyobb a negatív visszhang, Amerika legprominensebb sportolóinak többsége egyelőre nem mer megszólalni. Mikor Michael Phelpset kérdezték Lia Thomas ügyéről, minden idők legsikeresebb úszója nem tudta mit mondjon, bonyolultnak nevezte az ügyet, és nem mondta ki kereken, hogy pontosan mit gondol. Nem véletlen a hallgatás, miután Martina Navratilova, korábbi teniszező felszólalt a transz sportolók részvétele ellen, közel került az eltörléshez annak ellenére, hogy ő maga is egy progresszívok által ünnepelt  LMBTQ ikon volt.

A nagy amerikai cégek is a progresszív oldalon tették le a voksukat. A NIKE áprilisban egy férfival, a korábbi Broadway színész, jelenleg Tik-Tok transz influeneszerként működő Dylan Mulvaney-vel hirdette a sportmelltartóit. Az ESPN, a legnagyobb amerikai sportcsatorna pedig még idén is ünnepelte Lia Thomast a „női sportolók történelmi hónapja” program részeként. Gaines erre reagálva a következőt írta Twitteren: „Lia Thomas nem egy bátor nő, aki megérdemelte az országos címet. Ő egy arrogáns csaló (férfi), aki ellopta a díjat egy keményen dolgozó, azt megérdemlő nőtől.

Bár a Biden-adminisztráció egyelőre beállt a transz sportolók ügye mögé, és a cégek is követik a példát, de egyre többen vannak, akik megpróbálnak harcolni a nőkért, és ragaszkodnak a sportok nemek szerinti szétválasztásához. Egyes sportszövetségek a progresszív oldal kibékítésére egy alternatív harmadik kategóriát vezetnének be a transz sportolóknak. Gaines maga sem politikai aktivista, hanem személyes elszenvedője kora egyik abszurd igazságtalanságának. Ellentétben azonban sokakkal ő vette a bátorságot, és felszólalt a női sportolók érdekében, akkor is mikor ezt nem tették meg sem az úszóedzők, sem a sport szervezetek, sem az egyetemek.

Chris Rufo: A gyerekek védelme a pornográf tartalmaktól nem cenzúra

Ron DeSantis floridai kormányzó korábbi tanácsadója lapunknak beszélt arról miként lehet azok ellen harcolni, akik lebontanák az amerikai rendszert. Hajdú Tímea interjúja.