Izrael jóléti minisztere nem támogatja, hogy az LMBT párok örökbe fogadjanak

three children sitting on grass

Yaakov Mergi jóléti miniszter azt mondta, hogy az LMBTQ párok örökbefogadásának engedélyezése „bonyolultabbá” tenné a gyermekek életét – írja a Jerusalem Post. 

Yaakov Mergi jóléti miniszter csütörtökön elutasította Gali Baharav-Miara főügyész jogi szakvéleményét, amelyben azt tanácsolta a Legfelsőbb Bíróságnak, hogy az értelmezheti az izraeli örökbefogadási törvényt oly módon, hogy az azonos nemű pároknak is lehetővé tegye a gyermekek örökbefogadását.

A jogi szakvéleményt a kormány válaszának részeként adták ki arra a perre, amelyet két azonos nemű pár, az Izraeli Vallási Akcióközpont, a Meleg Apák mozgalom, az Agudah – Az LMBTQ Egyenlőségért Izraelben Egyesület, valamint a 2021-es Jeruzsálemi Nyílt Ház a Büszkeségért és Toleranciáért szervezet nyújtott be.

A kérelmezők azt követelték, hogy a törvényt úgy értelmezzék, hogy az azonos nemű pároknak a heteroszexuális párokéval azonos módon legyen lehetőségük az örökbefogadásra, és hogy a bíróság fontolja meg egy jogszabály „beolvasását” a törvénybe, hogy az megfeleljen az Alaptörvénynek.

Az örökbefogadásról szóló törvény (3. szakasz) kimondja, hogy „örökbefogadásra csak férfi és felesége együttesen kerülhet sor”, bár a bíróságok engedélyezik az örökbefogadás elrendelését olyan egyedülálló szülő számára, akinek élettársa örökbe fogadta a gyermeket, vagy ha a gyermek szülei meghaltak, és a szóban forgó egyedülálló szülő a gyermek rokona.

A kormány válaszában megjegyezte, hogy az azonos nemű párok örökbefogadásának engedélyezésével kapcsolatos kérdés megoldásának ideális módja a törvényhozás lenne, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy Yariv Levin igazságügyi miniszter úgy véli, hogy

„a jelenlegi körülmények között a közeljövőben nincs politikai lehetőség arra, hogy a kérdésben kormányzati törvényt hozzanak”.

Az örökbefogadási törvénnyel kapcsolatos egyik probléma, hogy azt még az Emberi méltóság és szabadság alaptörvénye előtt fogadták el, ami azt jelenti, hogy nem vonatkoznak rá az alaptörvény követelményei, és a bíróságok nem semmisíthetik meg az alaptörvény alapján. A bíróságok azonban úgy értelmezhetik a törvény nyelvezetét, hogy az közelebb kerüljön az Alaptörvénnyel való összhanghoz.

A főügyész megjegyezte, hogy bár a törvény nyelvezete meglehetősen egyértelmű és nehezen értelmezhető másképp abban a kijelentésben, hogy „örökbefogadásra csak férfi és felesége által kerülhet sor”, mégis úgy véli, hogy a záradék mélyebb tanulmányozása lehetővé teszi az olyan értelmezést, amely lehetővé tenné az azonos nemű párok és az élettársi kapcsolatban élő párok számára az örökbefogadást.

Amerikai ortodox rabbik az LMBT-tartalom növelése miatt támadják a Disney-t

A Disney vezérigazgatója nemrég ígéretet tett arra, hogy több LMBT-tartalmat fognak készíteni, kifejezetten a legfiatalabbak számára.