Sajátos módon protestált számos Tel Aviv-i étterem tisá beávkor

Több tel-avivi étteremtulajdonos bejelentette, hogy a szerda este beállt tisá beáv (gyásznap, amikor a világ zsidósága a két jeruzsálemi Szentély elpusztítását siratja és amelyen szigorú böjt van érvényben, illetve szokás szerint felolvasni a bibliai Jeremiás siralmainak könyvét) estéjén a szokásos módon nyitva tartanak a Knesszet által nemrég elfogadott igazságügyi reformtörvény elleni tiltakozás jeléül.

A Knesszet 1997-ben fogadta el azt a törvényt, amely felhatalmazza a helyi hatóságokat, hogy megtiltják az „élvezeti helyek” megnyitását áv hónap 9. napjának előestéjén, majd 2002-ben ezt a jogszabályt kiterjesztették az éttermek megnyitásának konkrét tilalmára.

Yuval Ben-Neria séfet a Calcalist idézte: „Nem haboztam, egész évben nyitva vagyunk, a szabad piacot ünnepeljük, így este a szokásos módon nyitjuk ki az éttermeket.

Az elmúlt napok eseményeinek fényében erkölcsi kötelességemnek érzem, hogy hűséges maradjak a vendégkörömhöz, akik 30 héten keresztül hevesen harcoltak Tel-Aviv utcáin, közvetlenül az éttermem előtt, az ország természetéről és arról, hogy jogunk van egy demokratikus és liberális országban élni”.

Erdetileg étterme nyitvatartását fontolgatta Haim Cohen séf is, ám később a közfelháborodást követően visszalépett.

„A Yaffo Tel Aviv éttermet az egység felé tett lépésként bezárjuk estére. Ez a szó manapság közhelyesen hangzik, de lemondani róla számomra olyan lenne, mintha lemondanék Izrael államról” – írta. „Mindenkinek, akinek fontos az ország jövője, azt mondom, nyugodjon meg. Bárcsak az interneten és általában az interneten keringő gyűlölet és bojkott energiája az egységre összpontosulna! Nem szégyellem kimondani: Hibát követtem el! Ez az este jelentős a nemzet nagy része számára, és én ezt tiszteletben tartom”.

Hozzátette: „Kompromisszumot kötök és bezárom éttermemet. És minden választott tisztségviselőnkhöz – kérem, kérem – nézzék meg, mi történik velünk – engedjék lejjebb a lángokat – és talán, talán – kompromisszumot lehet kötni. Ugyanezt a légkört várom – hogy tiszteljék nemzetünket! Mivel nincs más országunk!!!

A Rosh Yehudi vallásos outreach szervezet, felhívva a figyelmet az ünnep fontosságára illetve arra, hogy a második Szentély a rabbinikus hagyomány szerint azért pusztult el, mert a zsidó nép nem tartott össze, a nyitva tartó éttermek előtt, az utcára szervezte Jeremiás siralmainak felolvasását.

Zsidó vezetők egységre szólítanak fel az igazságügyi reform miatti vita után

A két jeruzsálemi Szentély lerombolásának emléknapjára időzített felhívás a megbékélés fontosságát hangsúlyozza.