Zsidó vezetők egységre szólítanak fel az igazságügyi reform miatti vita után

A világ legnagyobb zsidó szervezeteinek vezetői sürgős kéréssel fordultak Benjamin Netanjahu miniszterelnökhöz és Jáir Lapid ellenzéki vezetőhöz, és levélben fejezték ki aggodalmukat az izraeli lakosságon belüli megbékélés és egység sürgető szükségességéről.

Többen, a világ legnagyobb zsidó szervezeteinek vezetője közül levelet intézett Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökhöz és Jair Lapid ellenzéki vezetőhöz, amelyben aggodalmukat fejezik ki az izraeli társadalmon belüli növekvő polarizáció és viszálykodás miatt. A levél, amelyet a Jewish Agency for Israel, a Keren Hayesod, a Cionista Világszervezet és az Észak-Amerikai Zsidó Szövetségek képviselői írtak alá, egybeesik a közelgő tisá beáv, azaz az első és második templom lerombolásának emléke miatti böjtnappal.

A levél tartalmának középpontjában az izraeli lakosságon belüli megbékélés és egység sürgető szükségessége áll, különösen a kormány igazságügyi reformjavaslatának első törvényjavaslatának elfogadása körül zajló viták fényében, amelyek jelentős nyugtalanságot és megosztottságot okoztak az országban.

Bár a levél nem foglal állást a konkrét törvényjavaslattal kapcsolatban, hangsúlyozza a közös alapok megtalálásának fontosságát a társadalomban meglévő szakadékok áthidalása érdekében.

„Arra kérjük Önöket, hogy használják fel a rendelkezésükre álló minden eszközt, hogy megtalálják a legszélesebb közös nevezőt” – írták. „Minden erőfeszítést meg kell tennünk az egységért és a sálom bájitért – az otthon békéért”.

A vezetők egységre való felhívása azért jelentős, mert egybecseng Joe Biden amerikai elnök nyilvános felhívásával, hogy az izraeli kormány keressen szélesebb körű támogatást és konszenzust, mielőtt bármilyen törvénymódosítással haladna előre. E gondolathoz csatlakozva a nemzetközi zsidó vezetők arra kérik Netanjahut és Lapidot, hogy vizsgáljanak meg minden lehetséges lehetőséget egy befogadóbb és egységesebb megközelítés előmozdítására.

Tisá beáv történelmi jelentősége tovább erősíti a vezetők felhívását, mivel a Második Templom lerombolása a zsidó közösségen belüli „alaptalan gyűlölet” történelmi példáihoz kapcsolódik.

Az aláíró szervezetek képviselői arra kérik az izraeli vezetést, hogy gondolkodjon el ezen az ünnepélyes alkalmon, és dolgozzon a társadalmon belüli megosztottság gyógyításán.

Más zsidó szervezetek megdöbbenésüket fejezték ki az új törvény elfogadásával kapcsolatban, amely szerintük „korlátozza a Legfelsőbb Bíróság felügyeleti jogkörét a végrehajtó és a törvényhozó hatalom felett”.

„Mélységesen csalódottak vagyunk, hogy az izraeli kormány elfogadta az ellentmondásos »ésszerűségi törvényt«, és nem hallgatott Herzog elnök és mások felhívására, hogy széles társadalmi konszenzuson alapuló kompromisszumra jussanak” – áll a Rágalmazásellenes Liga (ADL) közleményében.

Az Amerikai Zsidó Bizottság (AJC) szintén aggodalmának adott hangot, és közleményében azt írta, hogy tagjai „mélységes csalódottságot éreznek az »ésszerűségi törvény« elfogadása miatt”. Komolyan aggódunk a további egyoldalú erőfeszítések hosszú távú hatása miatt, és arra kérjük a kormánykoalíciót, hogy tartózkodjon minden további lépéstől, hacsak nem születik kompromisszum”.

Az Új Izrael Alap a lépést „sötét napként jellemezte Izrael Állam és a zsidó nép történetében. Ma, 29 hetes tömeges tiltakozás, sztrájkok, felvonulások és polgári engedetlenségi akciók ellenére, amelyeket izraeliek százezrei tartottak – és Izrael legjobb barátainak figyelmeztetései ellenére a világon, beleértve az Egyesült Államokat is – Netanjahu telepesek vezette kormánya elfogadott egy kulcsfontosságú jogszabályt, amely gyengíti az igazságszolgáltatást, a kormány hatalmának egyetlen valódi ellenőrzését. Nehéz túlbecsülni, mennyire jelentős ez a pillanat”.

Az izraeli progresszió lázadása a népszuverenitás ellen

Az izraeli progresszió nem akarja kiengedni a markából a választáson alapuló népszuverenitási rendszer egésze fölötti választásfüggetlen uralmát.