Izraeli abszurd: Etióp zsidók akadtak ki a tüntetők reklámjaira

Egy nappal azután, hogy a Knesszet elfogadta a Legfelsőbb Bíróságnak az ún. „ésszerűségi záradékra” való hivatkozási lehetőségét megszüntető jogszabályt, a nagy izraeli újságok címlapjait feketére festette a tiltakozó high-tech dolgozók által feladott hirdetés, amelynek alján kis fehér betűkkel az állt, hogy: „Ez az izraeli demokrácia fekete napja”.

A hirdetés azonban sok etióp zsidót sértett, mind az ábrázolás, mind a „fekete” szó használatának pejoratív volta miatt.

„Helytelen ez a szóhasználat, sokan már évek óta beszélünk erről a kérdésről”

– mondta Zohar Damasa Balau, egy 38 éves, etióp származású társadalmi aktivista.

„Amíg minket, etiópokat a társadalomban »feketének« tekintenek – a »fekete« szó használata mint valami negatív dolog helytelen” – mondta Balau. A nyelvhasználat megváltozásáról van szó. Ahogyan Merav Michaeli közlekedési miniszter olyan nyelvet használ, amely nőkhöz és férfiakhoz egyaránt szól, nekünk is így kell cselekednünk.

Abba kell hagynunk a »fekete« szó derogáló használatát, és abba kell hagynunk, hogy olyan dolgokat, mint a gyász és a pusztítás, ezzel a színnel írjunk le.

A ‘fekete’ szó negatívumként való használata bizonytalanságot kelt a gyerekekben”.

Balau szerint a fekete hirdetések látványa fájdalmas. „Világos, hogy szomorúnak és sértettnek érzem magam, és frusztráló, hogy újra és újra magyarázkodnom kell” – mondta Balau.

Pnina Tamano-Shata, a Nemzeti Egység párt parlamenti képviselője szerint

„kívánatos lenne, hogy azok, akik befolyásolják a közvéleményt, beleértve az újságírókat és a nyilvános platformokat, nagyobb tudatosságot és megértést tanúsítsanak, hogy a »fekete« szó negatív és durva jelentésben történő használata negatív valóságot teremthet magával a színnel és a fekete emberekkel szemben is”.

Sajnos a történelem során a feketék a negatív címkézéstől, a profilalkotástól, a sztereotípiáktól, és erőszaktól is szenvedtek. Kétségtelen, hogy Izraelben kevéssé tudatosul ez a kérdés.

A »fekete« szót negatívan és becsmérlően használják, és ha az Egyesült Államokkal hasonlítjuk össze, feltételezem, ott soha nem látnánk olyan címlapokat, amelyeken az áll: »Ma fekete nap van«”.

A nyugati világban az az uralkodó állítás, hogy a fekete szín negatív érzéseket kelt, mert a legsötétebb szín, és a fehérrel szemben a sötétséget – a fény hiányát – szimbolizálja. A sötétséget a félelem érzése övezi, ami ahhoz vezet, hogy a sötétséget a komorsággal és a negativitással társítjuk – mondta Eran Halperin professzor, a Jeruzsálemi Héber Egyetem pszichológiai tanszékének rasszizmus-kutatója, aki szerint „Egyértelmű, hogy az emberi agy kapcsolatokat teremt. Még ha nincs is szándékos rosszindulat, amikor negatív asszociációkat tulajdonítunk egy szimbólumnak – ebben az esetben egy színnek -, az a szimbólum negatív érzelmeket közvetít egy adott embercsoporttal szemben”.

Az izraeli progresszió lázadása a népszuverenitás ellen

Az izraeli progresszió nem akarja kiengedni a markából a választáson alapuló népszuverenitási rendszer egésze fölötti választásfüggetlen uralmát.