Rasszista skinheadek ellen emeltek vádat

Vádat emeltek négy férfival és egy nővel szemben, akik egy marokkói férfira a származása miatt támadtak rá – közölte a Fővárosi Főügyészség kedden az MTI-vel.

Azt írták: a vádirat szerint a vádlottak egy skinhead irányultságú csoport tagjaiként még 2020. december 20-án délután a XIII. kerületben, az 1-es villamos megállójában figyeltek fel egy marokkói férfira, és elhatározták, hogy belekötnek. A 27 éves ittas férfi megszólította a sértettet, hogy beszél-e magyarul és tud-e neki cigarettát adni.

A sértett a vádlottak magatartása alapján sejtette, hogy provokálni akarják, ezért megpróbálta kerülni a konfliktust és kitérni előlük. Három elkövető azonban kísérni kezdte, és azt kiabálta neki, „menjen haza”, vagyis hagyja el az országot. A társaság nőtagja a kezében tartott dobütőket fenyegetően a marokkói férfi felé emelte.

Származása miatt bántalmazták

A Budapesti V. és XIII. Kerületi Ügyészség vádat emelt és végrehajtandó börtönbüntetést indítványoz négy férfival és egy nővel szemben csoportosan elkövetett közösség tagja elleni erőszak bűntette miatt, mert a csoport tagjai az 1-es villamos Róbert Károly körút és Reitter Ferenc utca megállójában egy marokkói férfibe származása miatt belekötöttek, majd bántalmazták is.

A csoport tagjai körbevették a folyamatosan hátráló sértettet, próbálták őt megragadni és megütni. Amikor a marokkói férfi el akart futni, két vádlott kergetni kezdte, míg a társaik lemaradva követték őket. Az áldozat megpróbált átfutni a Róbert Károly körúton, ahol azonban túl nagy volt az autóforgalom, így majdnem elütötték. A támadók végül utolérték, kétszer is a földre vitték, és a férfi vádlottak bántalmazták. A sértettnek egy idő után sikerült felállnia, és az úttesten átrohanva elmenekülnie. A megtámadott nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett – írta a főügyészség.

A budapesti V. és XIII. kerületi ügyészség a támadókat közösség tagja elleni csoportosan elkövetett erőszakkal vádolja, és velük szemben végrehajtandó börtönbüntetést indítványoz a vádiratban, továbbá azt, hogy az egyik, korábban hasonló bűncselekmény miatt felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt férfi előző büntetésének végrehajtását is rendelje el a bíróság. A büntetések végrehajtásának felfüggesztésére az ügyészség kizárólag a büntetlen előéletű vádlottak esetében és csak a bűnösség teljes körű beismerése esetén lát lehetőséget.

Mit mondott egy skinhead Köves Slomónak a Szigeten?

Pár perc eszmecsere után már nem utálta a vallásos zsidókat. Az EMIH vezető rabbija a Klubrádióban beszélgetett az összeesküvés-elméletek és az antiszemitizmus kapcsolatáról.