Mit mondott egy skinhead Köves Slomónak a Szigeten?

A magyar lakosság fogékony az összeesküvés-elméletekre és az antiszemitizmusra is, kérdés, hogy ezt ki gerjeszti, ki tompítja, a kettő mennyire kapcsolódik össze, és mit lehet tenni ellene? Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija és Krekó Péter szociálpszichológus, a Political Capital ügyvezető igazgatója beszélgetett erről Rózsa Péterrel a Klubrádió Csak semmi majré című műsorában.

A megkérdezettek fele szerint titkos szervezetek irányítják a politika felsőbb köreit, 44 százalékuk úgy véli, a zsidók uralni akarják a világot. A Political Capital egy tavalyi, hazai reprezentatív felméréséből idézett Krekó Péter, de ezek az arányok máshol, például Lengyelországban, vagy Szlovákiában is hasonlóak. Megfigyelhető, hogy ezek a toposzok nem gyengültek az elmúlt években – tette hozzá.

Köves Slomó szerint nem minden összeesküvés-elmélet antiszemita, bár az őselméletek ilyenek voltak, például a Cion bölcseinek jegyzőkönyve.

Az EMIH vezető rabija azt mondta: sötétséget sötétséggel nem lehet legyőzni, a személyes benyomás viszont segíthet. A Sziget fesztiválon 20 éve működtetik a zsidó sátrat, ahol lehet kérdezni a rabbitól. Még ’98-ban egy skinhead öt perc beszélgetés után azt mondta neki: „Most már csak a nem vallásos zsidókat utálom.”

A rabbi arról is beszélt, hogy amíg magyarok voltak többségben a Szigeten, addig az itthon jellemző zsidókkal kapcsolatos toposzokkal találkoztak, az utóbbi pár évben viszont látják a nyugat-európai új antiszemitizmust, amely összekapcsolódik Izrael-ellenességgel és a palesztinokkal. Lényegében ugyanúgy toposzokból áll, csak most nem a bankrendszer, vagy a pénz, hanem „Free Palestine!”. Most ezt kiabálják köpködve feléjük a Sziget nyugat-európai antiszemitái.

A beszélgetésben kitértek a Soros-kampányra is. Krekó Péter szerint soha nem volt ilyen jó a magyar-izraeli viszony, viszont a Fidesz szavazótáborának egy része fogékony az antiszemitizmusra. Soros Györgyöt kritizálni önmagában nem antiszemitizmus úgy általában, de itt, Magyarországon egy ilyen kampányt lehet antiszemitának is értelmezni, erősítheti az ilyen indulatokat – mondta a szociálpszichológus.

Köves Slomó szerint primitív, nagyon leegyszerűsítő volt a Soros-kampány, pedig nem áll egy platformon Soros Györggyel. Sokan azzal vádolják a kormányt, hogy az Izrael-barátsága csak fügefalevél, a kettős beszéd része, ő mégis úgy látja, hogy Orbán Viktor kiállása Izrael mellett jó hatással van az antiszemitizmus ellen az arra hajlamos szavazóbázisában.