Biden újabb 400 millió dollárt küldhet Ukrajnának

Az USA újabb, akár 400 millió dolláros katonai segélycsomagot kíván küldeni Ukrajnának. A csomag várhatóan tüzérséget, légvédelmi rakétákat és szárazföldi járműveket tartalmaz majd, hogy támogassa Ukrajna ellentámadását.

A bejelentésre a Reuters szerint akár már kedden sor kerülhet.

A segélycsomag lenne a 43. jóváhagyott csomag, amelyet az USA a konfliktus 2022 februári kezdete óta Ukrajnának küldött.

A teljes költség több mint 41 milliárd dollárt tesz ki.

A támogatási csomagról név nélkül nyilatkozó három amerikai tisztviselő közül kettő azt mondta, hogy Biden elnök nem szállítana Ukrajnának kazettás bombákat – egy olyan vitatott fegyvert, amely jóval a kilövés után is felrobbanhat, és esetleg súlyos károkat okozhat a civileknek.

Az Egyesült Államok azonban állítólag júliusban kazettás bombákat küldött Ukrajnának. Ezeket kettős rendeltetésű, továbbfejlesztett hagyományos lőszereknek nevezik, amelyeket 155 milliméteres howitzer ágyúból lőnek ki – írja a Reuters.

Még mindig lehetséges, hogy a csomag részletei változhatnak.

A csomag finanszírozása az elnöki lehívási felhatalmazás (PDA) alapján történik, ami lehetővé teszi Biden elnök számára, hogy megkerülje a kongresszusi jóváhagyást.

A fegyverek az USA felesleges készleteiből származnak majd.

(The Post Millennial)

Amerikai szenátor: Elég volt a nemzetépítés külpolitikájából!

Josh Hawley szenátor szerint az amerikai giga-segélycsomag Ukrajnát kliens-állammá teszi.