Kitüntették az egyik ukrajnai főrabbit

Moshe Azmant „Kijev védelmében tanúsított hősiességéért” tüntették ki.

Az ukrán hatóságok kedd este tüntették ki Moshe Azman kijevi főrabbit. A kitüntetést „Kijev és régiója védelmében a városnak a megszálló orosz erők általi ostroma során tanúsított tettei és hősiessége elismeréseként” adták át.

„Nagy meglepetés számomra, hogy ezt a kitüntetést tevékenységünk elismeréseként kaptam. Ez a díj közösségünk minden egyes elkötelezett önkéntesének jár”

– mondta a Chábád rabbi.

A kitüntetést Kijevben egy ünnepségen adta át Azman rabbinak Szergej Kopacsinszkij alezredes, aki a konfliktus első hónapjaiban a főváros védelmét vezette.

A kijevi zsidó közösség Azman rabbi vezetésével a konfliktus alatt folyamatos segítséget nyújtott a város és az ország minden lakosának. A segítségnyújtási kezdeményezések között szerepelt a sebesültek kórházakba szállítása, humanitárius segélyek nyújtása a rengeteg menekültnek, víztisztító berendezések szállítása, a romok eltakarításában való segítségnyújtás, ingyenes mobil klinika felállítása a fővárosban, valamint légkondicionáló berendezések biztosítása az ukrán kórházak számára.

Az ökológiai és humanitárius katasztrófát eredményező herszoni gátszakadás után a főrabbi más önkéntesekkel együtt azonnali segítséget nyújtott a régió lakóinak. A mentési kísérletek során Azman rabbi csak hajszál híján menekült meg a haláltól, amikor egy orosz tüzérségi lövedék csapódott be a közelben, ahol éppen állt.

„Addig fogunk dolgozni Ukrajna minden lakosának jólétéért és biztonságáért, amíg ez a haszontalan és tragikus háború véget nem ér”

– mondta Azman.

Jeruzsálem kijevi nagykövete szerint érthetetlen Ukrajna Izrael-politikája

Michael Brodszkij izraeli nagykövet szerint kontraproduktív kijelentéseket tesznek egyes ukrán tisztviselők.