Felgyújtották a bagdadi svéd nagykövetséget

Tüntetők rohamozták meg a bagdadi Zöld Zónában található iraki svéd nagykövetséget, majd felgyújtották azt.

Az incidensre azután került sor, hogy ellentmondásos hírek jelentek meg a svédországi Korán-égetésekről.

Válaszul tüntetések törtek ki Irakban, amelyeket Moktada Szadr iraki síita vezető szervezett. Iraki tisztviselők elítélték az incidenst, és felszólították a felelősöket, hogy adják fel magukat.

Az iraki rohamrendőrök vízágyúkat vetettek be a tüntetők feloszlatására, akik közül néhányan a Koránt, mások pedig egy Szadr portréját tartották a magasba.

A svéd külügy az AFP-nek azt mondta, hogy a nagykövetség munkatársai „biztonságban vannak”.

„Az iraki hatóságok felelősek a diplomáciai képviseletek és személyzetük védelméért”

– tették hozzá.

„Az iraki kormány utasította az illetékes biztonsági szolgálatokat, hogy folytassanak sürgős vizsgálatot, és tegyenek meg minden szükséges intézkedést az incidens körülményeinek feltárására és az elkövetők azonosítására” – áll a nagykövetség közleményében.

Arab Intelligence – المخابرات العربية on Twitter: „🇮🇶 🇸🇪🔥#URGENT | Les partisans du mouvement sadriste ont pris d’assaut et incendié l’ambassade de #Suède à #Bagdad pour protester contre l’incendie d’un coran en Suède. pic.twitter.com/oyDXkysBNS / Twitter”

🇮🇶 🇸🇪🔥#URGENT | Les partisans du mouvement sadriste ont pris d’assaut et incendié l’ambassade de #Suède à #Bagdad pour protester contre l’incendie d’un coran en Suède. pic.twitter.com/oyDXkysBNS

Nemrég, júniusban néhány tucat iraki tüntető már rövid időre betört egyszer a bagdadi svéd nagykövetségre egy korábbi Korán-égetés miatt.

Bagdad zöld zónája (a város azon része, ahol a kormány és a külföldi nagykövetségek találhatók), az elmúlt években számos támadás helyszíne volt.

A stockholmi Korán-égetés után tüntetők törtek be a bagdadi svéd nagykövetségre

Azután rohanták meg a dühös tüntetők az épületet, hogy Svédországban egy 37 éves iraki férfi elégette a Korán egy példányát.