A stockholmi Korán-égetés után tüntetők törtek be a bagdadi svéd nagykövetségre

Tüntetők áttörték a bagdadi svéd nagykövetség kordonját csütörtökön, egy nappal azután, hogy egy tüntető Svédországban elégette a Korán egy példányát.

Az iraki fővárosban tartott tüntetéseket a nagyhatalmú iraki síita lelkész, Muktada al-Szadr rendelte el, aki a bagdadi svéd nagykövet kiutasítását is követelte.

A közösségi médiában keringő videókon látható, amint néhány tüntető átmászik a nagykövetség előtti elbarikádozott falon. Nem világos, hogy meddig jutottak be az épületbe, mielőtt visszavonultak volna.

Svédország közölte, hogy nagykövetség munkatársai biztonságban vannak.

„Jól tájékozottak vagyunk a helyzetről. Nagykövetségünk munkatársai biztonságban vannak, és a külügyminisztérium rendszeres kapcsolatban áll velük”

– közölte a svéd külügyminisztérium sajtóosztálya a CNN-nel.

Egy iraki biztonsági forrás is megerősítette a CNN-nek, hogy az incidens véget ért. Az AFP hírügynökség jelentése szerint a tüntetők körülbelül 15 percig tartózkodtak a nagykövetség területén.

Salwan Momika, egy Svédországba menekült 37 éves iraki férfi szerdán megtaposta a Korán egy példányát, szalonnaszeleteket csúsztatott bele, majd elégette néhány oldalát.

A demonstrációt a svéd főváros legnagyobb mecsetje előtt tartotta mintegy száz bámészkodó jelenlétében. Az eset egybeesik az íd al-adhával, a muszlimok világszerte megtartott áldozati ünnepével.

Az iraki kormány „betegnek és szélsőségesnek” nevezte a cselekedetet, és úgy vélte: az ehhez hasonló esetek „a gyűlölet és az ellenségeskedés szellemét tükrözik, amelyeknek semmi közük a szólásszabadsághoz”. Bagdad felszólította az érintett kormányokat, hogy akadályozzák meg a maroknyi szélsőséges tüntető nem kívánatos következményekkel járó tetteit.

Újabb Korán-égetés Svédországban

A tüntetők az iszlámot kívánták bírálni akciójukkal, az egyik szervező iraki származású.