Amerikába utazott az izraeli elnök

Jichák Herzog kedden találkozik Joe Biden amerikai elnökkel és más magas rangú tisztségviselőkkel, majd később a kongresszus együttes ülésén szólal fel.Az izraeli államfő hétfőn érkezett meg az izraeli Ben Gurion nemzetközi repülőtérre, hogy az Egyesült Államokba utazzon a nagy érdeklődéssel várt állami látogatásra, amelynek első szakasza Washingtonban, majd kétnapos találkozókra New Yorkban kerül sor.

A Fehér Ház bejelentette, hogy Joe Biden amerikai elnök, Kamala Harris alelnök, Antony Blinken külügyminiszter és más magas rangú washingtoni tisztviselők találkoznak Herzoggal. Erre kedden, magyar idő szerint 19 óra 10 perckor kerül sor.

A Fehér Ház közleményében azt írta, hogy Herzog látogatása „kiemeli tartós partnerségünket és barátságunkat”. Hozzátette, hogy Biden „megerősíti az Egyesült Államok rendíthetetlen elkötelezettségét Izrael biztonsága mellett”.

Herzog beszédet fog tartani a kongresszus együttes ülésén, „hogy megemlékezzen Izrael államiságának 75. évfordulójáról, és megerősítse a két nemzet közötti különleges kapcsolatot”. Ezt követően New Yorkba utazik, ahol kétnapos megbeszéléseket folytat.

Az izraeli elnök beszédet fog mondani az amerikai Kongresszusban

Az egyetlen más izraeli elnök, aki a Kongresszus mindkét háza előtt szólalt fel, Herzog édesapja, Chaim volt, több mint 35 évvel ezelőtt – írja a JNS.