Újabb részletek derültek ki az Irakban fogvatartott izraeli nő elrablásáról

Arab források szerint legalább egy kísérlet történt arra, hogy Elizabeth Tsurkovot szárazföldi úton Iránba szállítsák – írja  az I24News.

Az iraki milíciák, akik elrabolták Elizabeth Tsurkov izraeli-orosz kutatót, megpróbálták Iránba szállítani.

Tsurkovot még márciusban rabolták Irakban, de eltűnésének pontos körülményei továbbra sem ismertek. Különösen az nem világos, hogy az elrablásáért felelős, Hezbollahhoz kötődő csoport honnan tudta, hogy Truskov Bagdadban tartózkodik.

Az arab hírszerzési források által nyilvánosságra hozott új részletek azonban jobb betekintést nyújtanak a történetbe. Ezek szerint a közel-keleti milíciák elismert kutatójaként Tsurkov maga kezdeményezte a találkozót az elrablóival, miután felkeresett egy Ahmed Alewani nevű síitát, hogy kapcsolatba lépjen a fiával, David Muhammad Alewanival, a Hezbollah egyik iraki vezetőjével.

A kutatóval való második találkozásuk során derült ki, hogy a nő izraeli, ezért úgy döntöttek, hogy elrabolják. A források szerint legalább egy kísérlet történt arra, hogy Elizabeth-et szárazföldön át Iránba szállítsák.

Azt egyelőre nem tudni, hogy ez a kísérlet sikeres volt-e.

Az Irakban elrabolt kutatót többször figyelmeztették a veszélyre

Az izraeli törvények szerint az izraeli állampolgárok számára tilos ellenséges országba belépni, még külföldi útlevéllel is.

Tsurkov a Közel-Keleten jól ismert akadémikus, aki izraeli és orosz útlevéllel is rendelkezik. A philadelphiai Institute for Foreign Policy Research kutatóintézet munkatársa.

Irakba orosz útlevéllel lépett be, először Kurdisztánba ment, majd Bagdadba. Azóta a Kataib Hezbollah nevű síita milícia tartja fogva.

Az izraeli diplomácia folyamatos erőfeszítéseket tesz szabadon bocsátása érdekében. Miután két héttel ezelőtt nyilvánosságra hozták eltűnését, a Miniszterelnöki Hivatal közölte, hogy Elizabeth Tsurkov életben van, és hogy Izrael Irakot tekinti „felelősnek sorsáért és biztonságáért”.

Azt is tisztázták, hogy a kutató doktori disszertációjának és tudományos kutatásának részeként utazott az országba az egyesült államokbeli Princeton Egyetem megbízásából.

„Az incidenst Izrael Állam illetékes hatóságai kezelik, aggódva Elizabeth Tsurkov biztonságáért és jólétéért”

– közölte a miniszterelnöki hivatal.

Előkerült egy felvétel az Irakban elrabolt izraeli nőről

Ez az utolsó ismert felvétel Elisabeth Tsurkovról.