Magyar népdalt énekeltek Novák Katalinnak a ruandai diákok (videó)

A fiatalok így köszönték meg Magyarország támogatását.

Novák Katalin vasárnap reggel osztott meg Facebook-oldalán egy videót, amelyen ruandai fiatalok éneklik az A csitári hegyek alatt kezdetű magyar népdalt.

A ruandai kisváros, Nyanza lakói így köszönték meg Magyarországnak a helyi iskola fejlesztésére nyújtott támogatást:

Magyarország az Európai Unió, Ruanda az afrikai kontinens kapuja – mondta Novák Katalin köztársasági elnök, miután megbeszélést folytatott Paul Kagamével, a Ruandai Köztársaság elnökével.

Novák Katalin kiemelte: ez az első alkalom, hogy magyar köztársasági elnök Ruandába látogat, ez tehát mérföldkő lehet a kétoldalú kapcsolatokban. Az államfő elmondta, Ruanda és Magyarország jó példát mutathat arra is, hogyan kell együttműködni a kölcsönös tisztelet alapján, ezért üdvözölte, hogy a megbeszélés eredményeképpen Kagame elnök bejelentette, Ruanda diplomáciai képviseletet nyit Magyarországon.

Novák Katalin elmondta, hogy a találkozó lehetőséget adott arra is, hogy a béke fontosságáról beszéljenek, továbbá az a három dokumentum, amelyet aláírtak, szintén hozzájárulhat a két ország jövőbeni együttműködéséhez.

Magyarország szívesen stabilizálná Közép-Afrikát

Hogy az afrikai emberek migráció helyett inkább a szülőföldjükön tudjanak boldogulni.

A résztvevők megállapodásokat írtak alá a Stipendium Hungaricum Program meghosszabbításáról, a magyar-ruandai nukleáris oktatásról, valamint

egy finanszírozási megállapodást segélyhitel programban megvalósítandó vízipari projektről 52 millió dollár (több mint 18 milliárd forint) értékben.

Az ösztöndíjakról Novák Katalin elmondta: nagy igény van erre a magas szintű képzésre, és a mostani aláírásnak köszönhetően az elkövetkező három évben 60 kiválasztott ruandai hallgató számára tudnak ösztöndíjat kínálni.

Megemlítette továbbá Hungary Helps Programot is. Mit mondta, Magyarország az egész világon hozzájárul a humanitárius programokhoz, 2017 óta már 300 humanitárius segélyt nyújtottunk 54 országban, amelyek értéke több mint 100 millió amerikai dollár volt. Novák Katalin kiemelte: Magyarország úgy szeretne hozzájárulni a fejlődéshez, hogy megkérdezzük, mire van szükség.

A köztársasági elnök szólt az Európát sújtó migrációról, amelyet véleménye szerint úgy lehet megállítani, ha a helyszínen nyújtunk segítséget, erre szolgál a Hungary Helps program is.

Orbán Viktor: Magyarország nem fogja végrehajtani az EU migrációs döntéseit

A kormányfő elmondta: tavaly Európa határai mentén összesen 330 ezer illegális migránst állítottak meg, ebből 270 ezret a magyar-szerb határon.