Izrael nem csatlakozott a Magyarországot elítélő nyilatkozathoz

Izrael visszautasította, hogy csatlakozzon az Egyesült Államok vezette, a magyarországi LMBT-közösség elleni törvények bírálatára irányuló kezdeményezéshez – erősítette meg vasárnap az izraeli külügyminisztérium egyik magas rangú tisztviselője.

Izrael a hétvégén a Budapest Pride Fesztivál tiszteletére közleményt adott ki, amelyben kijelentette, hogy „szolidáris a leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű, queer és interszex (LMBTQI+) közösségekkel”.

„Miközben ünnepelünk, nem feledkezünk meg arról, hogy az LMBTQI+ emberek teljes egyenlőségéért folytatott küzdelem még nem ért véget”

– fogalmazott a nagykövetség. „Elutasítjuk a közösségek és tagjaik elleni erőszak, gyűlölet, elnyomás, diszkrimináció és intolerancia minden formáját. Büszkék vagyunk arra, hogy Izraelben egy virágzó LMBTQI+ közösség él, amely kinyújtja a kezét a magyarországi közösség támogatására”.”

Izrael azonban nem csatlakozott ahhoz a nyilatkozathoz, amelyet egy külügyminisztériumi tisztviselő „a magyar kormány elleni támadásnak” minősített, és amelyet 38 ország magyarországi képviselői írtak alá, és amelyben Orbán Viktor miniszterelnök kormányát bírálták az LMBT embereket célzó törvények bevezetése miatt.

A nyilatkozat aláírói.

„Hangsúlyozzuk, hogy a vezetőknek és a kormányoknak itt és máshol is tiszteletben kell tartaniuk és védeniük kell az LMBTQI+ egyének és közösségek jogait, és meg kell szüntetniük az őket diszkrimináló törvényeket és politikákat”

– írták a nyilatkozat aláírói.

Jair Lapid izraeli ellenzéki vezető „erkölcsi szégyennek és egy újabb sikertelen diplomáciai lépésnek” nevezte az izraeli kormány döntését.

Lengyelország volt az egyetlen uniós tagállam, amely nem csatlakozott a közös nyilatkozathoz.

Nincs új a pad alatt – a ferencvárosi kulturkampf margójára

Csupán egy dolgot felejt el mindkét tábor miközben az igazáért harcol: tudniillik, a pad egy ülőalkalmatosság, és nem egy zászló, amit lobogtatni kell. Vélemény.