Így táboroztak a zsidó fiatalok a Balatonnál

A kamaszokra változatos, test és lélek számára egyaránt izgalmas kalandot kínáló programok vártak a Balaton partján… és a Balatonban egyaránt – írja a Zsido.com.

Az áldott emlékű lubavicsi Rebbe, Menáchem Mendel Schneerson rabbi közismert volt arról, hogy milyen fontos számára a zsidó gyermekek oktatása. A formális oktatás mellett a Rebbe nagy hangsúlyt fektetett az iskolán kívüli tanulási programokra, melyeknek az egyik legmeghatározóbb helyszínei a nyári táborok. Ezeket a Rebbe különösen nagy figyelemmel követte, egy alkalommal egy hozzá forduló oktatónak (Moshe Lazar milánói rabbinak, Oberlander Batsheva rebecen apja, aki alapította az első lubavicsi nyári tábort) azt mondta:

„Egy zsidó napközis tábor nagyobb hatást gyakorolhat a gyermekek életére, mint bármilyen rendezvény, melyen az iskolaév során vettek részt.”

Nem meglepő tehát, hogy világszerte nyári táborok tömegeit szervezik meg a különböző ifjúsági szervezetek. Az EMIH balatoni nyári táborai, amiket kisebb és nagyobb gyerekeknek szerveznek, szintén több éves múltra tekintenek vissza.

Idén mindkét tábor szintet lépett, és megnyitotta kapuit külföldi gyerekek előtt is. A 7-13 éves korú gyerekeknek szervezett CKids és a nagyobbaknak szóló CTeen ebben az évben egy időben, de egymástól elkülönülve zajlott a balatonőszödi üdülőben.

A kisebbek összesen 65 fős táborába a magyar gyerekekhez izraeli, ciprusi és osztrák táborozók csatlakoztak,

sőt még az itt menedékre lelő ukrán menekültek gyerekei közül is volt, aki részt vett a programokon.

A tábor vezetői Greenberg Levi és Chaya voltak, akiket brazil, kanadai, magyar, amerikai és izraeli mádrichok és mádrichák segítettek munkájukban.

A gyerekek számtalan izgalmas programon vettek részt az üdülőben és a táboron kívül is a tevegeléstől a falmászásig. Az igazi nyári tábori izgalmak, mint a tábortűz vagy a sportversenyek sem maradhattak ki. Mindezek közben azonban nem feledkeztek meg arról sem, hogy valódi vallási élményt és tudást nyújtsanak a gyerekeknek. Számtalan különleges kézműves feladat, bárheszsütés, közös éneklés és ima adták a nyaralás zsidó „gerincét”.

A CTeen tábor még a kicsikénél is sokszínűbb volt, hiszen összesen 85-en nyaraltak itt nyolc különböző országból: Magyarország mellett Horvátország, Litvánia, Észtország, Svájc, Ausztria, Ciprus és Izrael képviseltette magát. A táborozók programjairól itt is nemzetközi mádrich-csapat gondoskodott: a Bassman Tzemmy és Sophie vezette tábor ifjúsági vezetői Magyarországról, Ausztriából és az Egyesült Államokból érkeztek.

A kamaszokra ugyancsak változatos, test és lélek számára egyaránt izgalmas kalandot kínáló programok vártak a Balaton partján… és a Balatonban egyaránt.

A CKids és a CTeen tábor immár véget ért, a közös kaland azonban nem: a nyári szünet után mindenkit várnak a két ifjúsági szervezet évközbeni szabadidős és tanulási programjai!

Fényes nappal akadályozott meg egy „öngyilkosságot” egy ortodox zsidó tinédzser

Nem mindennapi társadalmi kísérletnek lehettek szemtanúi a párizsi járókelők.