A Wall Street Journal szerint Biden rosszabbul bánik Izraellel, mint Iránnal

Joe Biden amerikai elnök rosszabbul bánik az izraeli kormánnyal, mint az iráni vezetéssel – írta csütörtökön a Wall Street Journal szerkesztőségi cikkében.

A szerkesztőségi cikk röviden kitért több, Izrael előtt álló kérdésre. Először is utalt Biden nyilvános elutasítására, hogy meghívja Benjamin Netanjahu miniszterelnököt a Fehér Házba.

Biden a múlt héten a CNN-en Fareed Zakariának adott interjúban a kérdést, hogy mi kellene ahhoz, hogy Netanjahu kiérdemeljen egy meghívást, Biden azzal hárította el, hogy Isaac Herzog közelgő amerikai útját említette.

A WSJ szerkesztőségi cikke Bident az izraeli igazságügyi reformok mérlegelésére adott válaszai miatt is ostorozta.

A cikk elítéli az elnököt, amiért vazallusként kezeli Izraelt, és  az izraeli amerikai nagykövetet, Thomas Nides-t is bírálta a megjegyzései miatt.

Nides megjegyezte, hogy Izraelt meg kell akadályozni abban, hogy „elszabaduljon a pokol”, és hogy „fékeznie kell” a reformokat.

A WSJ cikke Bidenre is rászólt, amiért feleslegesen bírálta Netanjahu márciusi reformokkal kapcsolatos lépéseit, már azután, hogy – a szerkesztőségi cikk szerint – Netanjahu beleegyezett a reformok „mérséklésébe”.

A WSJ emellett bírálta a Biden-kormányzatot, illetve az Izrael-ellenes törekvésekhez és csoportokhoz való hozzáállását, megjegyezve, hogy a kormányzat továbbra is segélyt nyújt az ilyen csoportoknak, miközben Ciszjordániát „megszállt területnek” minősíti.

„Hogyan segíti elő a békét, ha a palesztinokat abban a hitben ringatjuk, hogy a zsidók betolakodók Júdeában és a Siratófalnál?”

– kérdezte a WSJ.

A szerkesztőség megjegyezte továbbá, hogy Biden nem hajtott végre egy „hosszabb és erősebb” megállapodást, amely megakadályozná, hogy Irán atomfegyverhez jusson, és nem bővítette az Ábrahámi Egyezményeket.

Miközben Izrael azt reméli, hogy Szaúd-Arábiát is felveheti az Ábrahám-egyezményt aláíró országok listájára, a szerkesztőségi cikk úgy jellemzi Biden lépéseit, hogy azok csak a nagy öböl menti ország elidegenítését szolgálják.

(The Jerusalem Post)

Ezt a cikket szerkesztőségünk a Sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

A szaúdiak nem értik, mit akar tőlük Amerika

A Kínával kötött megállapodás Iránnal sokkolta és megdöbbentette Washingtont, amelynek szeszélyes politikai ingadozásait a szaúdiak egyre nehezebben értik meg.