Ál-Zelenszkij orosz telefonbetyárok húzták csőbe Kissingert – videó

Henry Kissinger veterán amerikai államférfi azt mondta, hogy nem bírálná Vlagyimir Zelenszkij ukrán elnököt az Északi Áramlat-vezetékek felrobbantásáért – derül ki egy orosz tréfamesterpáros által közzétett videóból. A százéves politikus azt hitte, hogy magával az ukrán vezetővel beszélget.

A Vovan és Lexus művészneveken futó duó a Kissingerrel folytatott videokonferencia során az ukrán vezetőnek adta ki magát. A tréfára épülő műsoruk teljes, egyórás felvételét másnap tették közzé a közösségi médiában.

Az egyik bemutatott klip szerint egy ponton azt kérdezték Kissingertől, hogy szerinte Moszkva tavaly szeptemberben felrobbantotta-e saját, Németországba vezető tenger alatti földgáz vezetékét, az Északi Áramlatot. A százéves volt amerikai tisztségviselő először úgy tűnt, habozik válaszolni, de az ál-Zelenszkij ragaszkodott hozzá.

„Én, őszintén szólva, azt hittem, hogy maga az”

– bökte ki végül Kissinger.

Az ál-Zelenszkij válaszul biztosította az amerikait, hogy nem Ukrajna áll a szabotázs mögött, amire Kissinger szabadkozott, hogy „nem hibáztatja” Kijevet, és egyértelművé tette, hogy megjegyzését nem kritikának szánta.

Blackrussian on Twitter: „Former US Secretary of State Henry Kissinger admits during a Vovan and Lexus prank call that he thought „Zelensky” was responsible for destroying Nord Stream 2. pic.twitter.com/5eIHDfWwtI / Twitter”

Former US Secretary of State Henry Kissinger admits during a Vovan and Lexus prank call that he thought „Zelensky” was responsible for destroying Nord Stream 2. pic.twitter.com/5eIHDfWwtI

Az Északi Áramlat gázvezetékek 2022. szeptemberi szabotálása lehetetlenné tette az orosz földgáz közvetlen szállítását Nyugat-Európába. A vizsgálatot végző európai államok  azóta sem tudták azonosítani a tettest, de a nyugati médiában megjelent, hírszerzési kiszivárogtatásokon alapuló jelentések azt állították, hogy valószínűleg vagy egy „ukránbarát csoport”, vagy az ukrán hadsereg egy Zelenszkijnek nem felelős frakciója a hibás.

A Kreml csalódott, mert az ENSZ BT-t nem érdekli az Északi Áramlat felrobbantása

Moszkva továbbra is ragaszkodik a nemzetközi vizsgálathoz.

Seymour Hersh veterán oknyomozó újságíró arról számolt be, hogy a műveletet Joe Biden amerikai elnök rendelte el, és azt az USA és Norvégia közösen hajtotta végre, amit mindkét nemzet tagad. Moszkva jelezte, hogy ebben az ügyben megbízik Hersh forrásaiban.

Vovan és Lexus, akiknek valódi neve Vlagyimir Kuznyecov és Alekszej Sztoljarov, a közszereplőkkel tréfát űznek azzal, hogy más befolyásos személyiségeknek adják ki magukat, és olyan kijelentésekre késztetik a beszélgetőpartnereket, amelyeket feltehetően nem szeretnének a nyilvánosság elé tárni.

Zelenszkij: Ukrajnának nincs köze az Északi Áramlat felrobbantásához

Volodimir Zelenszkij elnök tagadta pénteken, hogy Ukrajnának köze lenne az Északi Áramlat gázvezetékeken tavaly ősszel a Balti-tengeren történt robbantásokhoz.

Kissinger tavaly is Zelenszkij kritikáinak céltáblájává vált, miután megosztotta nézeteit Ukrajna és Oroszország konfliktusáról. Azt javasolta, hogy a Krím és más volt ukrán területek státuszáról, amelyeket Kijev a szuverenitása alatt tart számon, tárgyalásokat kellene folytatni.

Kissinger és Zelenszkij egyaránt zsidó. Az amerikai akkor megjegyezte, hogy az ukrán vezető figyelemre méltó, mert egy olyan országban választották meg államfőnek, „ahol normális esetben nem választanának meg valakit az ő hátterével”, de akiből szerinte hiányzott a „világosság és a meggyőződés”, amikor a konfliktus utáni rendezésről volt szó.

George W. Busht sikerült megszívatni meg két orosz tréfamesternek

Két jól ismert orosz tréfamester azt állítja, hogy rászedték George W. Bush volt amerikai elnököt, hogy beszéljen velük az Ukrajnában zajló orosz invázióról.