Feloszlik egy antiszemitizmussal vádolt német klímavédő csoport

A Fridays for Future brémai szervezete rasszizmussal vádolja a központot, mások azonban korábban éppen őket nevezték antiszemitáknak — értesült a Tett és Védelem Alapítvány.

Zavaros, de tanulságos kép bontakozik ki a Greta Thunberg által alapított Fridays for Future németországi szervezetéről. Mint arról már korábban beszámoltunk, a nemzetközi klímavédő mozgalom számos esetben Izrael–gyűlölő, a palesztin „felszabadító mozgalommal” szolidáris üzeneteket tett közzé. Német szekciójuk azonban rendre elhatárolódott az antiszemitizmustól, mondván, ők csak klímakérdésekkel akarnak foglalkozni.

Most kiderült, hogy feloszlik az FFF brémai csoportja: ők voltak azok, akik tavaly szeptemberben meghívták az antiszemita BDS–kampányt támogató „Palestine Speaks” nevű csoportot egy tüntetésre, hogy ily módon is megerősítsék a „Palesztinával való antikolonialista szolidaritásukat”. Erre reagálva szögezte le akkor a németországi Zsidók Központi Tanácsa, hogy a szervezet elhatárolódása az antiszemitizmustól nem elég, konkrét lépéseket várnak.

A legismertebb klímamozgalom is Izrael ellen uszít

A Greta Thunberg által négy éve elindított nemzetközi ifjúsági klímamozgalom a szén és a dízel után új ellenséget talált magának.

Daniel Uschpol zsidó származású politológiahallgató a tüntetés idején egy brémai lapnak arról számolt be, hogy számára kiderült:

a klímatüntetés már nem biztonságos hely zsidók számára, mivel a szeptemberi brémai klímademonstráción a Fridays for Future antiszemitáknak nyújtott fórumot. A „Palestine Speaks” korábbi rendezvényeit a zsidókkal szembeni agresszív ellenségeskedés jellemezte, olyan jelszavak is elhangozz, mint „mocskos zsidó” vagy „szaros zsidó”

– állította.

Ezt erősítette meg Nikolas Lelle is az antiszemitizmus ellen küzdő heidelbergi Amadeu Antonio Alapítvány részéről. Mint mondta, a Palestine Speaks’ a baloldalon belül része egy nagyobb vonulatnak, amely Izrael-ellenes antiszemitizmust terjeszt. A  csoport egyfajta szócsövévé vált a BDS mozgalomnak Németországban, amely bojkottálni, de végső soron le akarja törölni a térképről Izraelt. A brémai FFF–csoportot még a Zöldek is bírálták antiszemitizmusa miatt.

A brémai alapszervezet politikai és stratégiai kérdéseken túl azzal is indokolja kiválását a német FFF–ből, hogy szerintük a szervezet „strukturálisan rasszista”, színesbőrű tagaik „rasszista zaklatást, sértéseket, hatalommal való visszaélést és sok más traumatikus dolgot tapasztaltak”, ami ahhoz vezetett, hogy kiléptek a szervezetből.

Külön kifogásolják, hogy a központ nem állt ki mellettük a palesztin tüntetés ügyében, holott „antikolonialista csoportként a Fridays for Future elkötelezett a palesztinokkal, mint gyarmatosított csoporttal való szolidaritás mellett.” Álláspontjuk szerint

„a  klímavédelemért és az éghajlati igazságosságért folytatott harcot feminista, queer, antikapitalista, antirasszista és gyarmati felszabadítási harcokkal kell kombinálni.”

Ismét Izrael ellen heccel a világ vezető klímamozgalma

A németországi zsidó hitközség azt várja Greta Thunberg mozgalmától, hogy markánsan határolódjon el az újabb antiszemita megnyilvánulásoktól.