Washingtontól remélnek védelmet a palesztinok

A Palesztin Hatóság felszólította Joe Biden amerikai elnököt, hogy az izraeli kormányt bíráló szavait váltsa gyakorlati intézkedésekre, amelyek megvédik a palesztin népet.

A palesztin külügyminisztérium közleményében sürgette vasárnap Bident, „vegye rá az izraeli kormányt, hogy állítsa le az izraeli telepek bővítését”, és a konfliktus megoldása érdekében folytasson tárgyalásokat.

„Az illegális települések építésének folytatásával az izraeli kormány nemcsak a nemzetközi jog szabályai és az ENSZ-határozatai alapján válik elszámolhatóvá, de kiteszi magát az izraeli kormányt sújtó ENSZ-szankcióknak is”

– közölte a palesztin tárca.

Biden vasárnap azt mondta, hogy a jelenlegi izraeli kormánynak vannak „a legszélsőségesebb tagjai”, akiket Izraelben látott. „Az izraeli kabinet miniszterei, akik támogatják, hogy Ciszjordániában bárhol letelepedjenek, ahol csak akarnak, a konfliktusban a probléma részei” – tette hozzá Biden.

A palesztin közlemény üdvözölte azt a „példátlan pofont, amelyet Biden elnök most először adott az izraeli kormánynak”.

A dokumentumban egyben felszólították Biden kormányát, hogy „tegyen eleget a palesztin ügy iránt bejelentett kötelezettségvállalásainak, és támogassa Palesztina jogi megközelítéseit a nemzetközi fórumokon”.

Izrael 1967-ben, a hatnapos háborúban foglalta vissza Júdea-Szamáriát (Ciszjordánia) Jordániától, mely 1948 óta tartotta megszállás alatt. A Pest megyénél is kisebb területen jelenleg körülbelül 2,2 millió arab, és közel 700 ezer zsidó él. Az övezetet 1995-ben az Oslo-i rendezési megállapodások keretében három zónára osztották: az A zónát teljes egészében a Palesztin Hatóság ellenőrzi, a B zóna közös izraeli-palesztin fegyveres és palesztin polgári ellenőrzés alatt áll, a C zónát pedig teljeskörűen Izrael igazgatja. A zsidó települések a kizárólagos izraeli ellenőrzés alatt álló C zónában találhatók.

Biden a CNN-nek: A mostani Izrael eddig „legszélsőségesebb” kormánya

És az Izrael és Szaúd-Arábia közti békemegállapodás még messze van.