Odaadta veséjét közössége egyik tagjának egy amerikai rabbi

Egy fiatal Long Island-i rabbi a közössége egy idős tagjának adományozta a veséjét – írja a Zsido.com

Amikor Richard és Terri Davgin tizenegy évvel ezelőtt úgy döntöttek, hogy szeretnék jobban megismerni zsidó gyökereiket, kapcsolatba léptek Leibel Baumgarten rabbival és feelségével, Goldie-val, a hamptoni Chábád-központ vezetőivel. Akkor még nem tudhatták, milyen messzire vezet majd ez az egyszerűnek tűnő lépés. Az ismerkedésből hamarosan barátság lett:

„Amikor az ember rabbit választ magának, a lelki gyógyulást tartja szem előtt, és nem veszi észre, hogy mennyivel többet kap ennél”

– vallja Richard, akinek idős felesége, Terrinek sürgősen új vesére szorult. Ekkor lépett be a történetbe a Baumgarten házaspár már házas fia, a szintén Chábád-küldöttként tevékenykedő Aizik rabbi, aki saját veséjét ajánlotta fel az idős asszony számára. A közösség több tagja, valamint a két Baumgarten-házaspár minden tagja jelentkezett donornak, és kiderült, hogy Aizik a megfelelő donor az asszony számára.

Izraeli politikus: Azért adományoztam oda a vesémet, mert vallásos ember vagyok

Egy volt Likud képviselő egy számára is ismeretlen embernek adományozta a veséjét.

A rabbi nem sokáig gondolkozott:

„Életmentésről van szó, ez sokkal fontosabb annál, mint hogy fizikailag készen álljak egy mozgalmas időszakra”

– mondta, utalva az akkor még előtte álló sávuot ünnepére és a Chábád-központ életében csúcsidőszaknak számító nyárra utalva.

„Nem volt kérdés, hogy mit kell tennünk és mikor kell azt megtennünk. Isten most akarta ezt, ennek így kellett lennie.” Baumgarten rabbi Istentől kapott ajándéknak tartja a lehetőséget.

„Az, hogy ilyen módon tudok segíteni, és az a tény, hogy ilyen közeli barátoknak tudtam adni, még örömtelibbé teszi az adományozást.”

A műtét sikeres volt, adományozó és adományozott egyaránt optimistán tekint a jövőbe. „Nagyon boldoggá tesz, hogy Terrinek sokat javult az életminősége, és remélem, hogy az egészsége még sok évig kitart. Csodálatos, hogy ehhez én segíthettem hozzá”.

Zsidó szervezetek segítik a gátszakadás miatt bajbajutott ukrán lakosságot

A Jewish News Syndicate készített interjút a víz alá került térségben tevékenykedő zsidó szervezetek képviselőivel.