Robotok szerint ők jobban tudnák irányítani a világot mint az emberek

Egy Genfben, az ENSZ által megrendezett ENSZ, az AI-val (mesterséges intelligencia) foglalkozó konferencia sajtótájékoztatóján emberekre hasonlító robotok azt állították, hogy az embereknek óvatosan kell eljárniuk a mesterséges intelligencia átvételével, és elismerik, hogy – még – nem tudják felfogni az emberi érzelmeket.

A mesterséges intelligencia az emberiség fejlődésére gyakorolt hatásával foglalkozó konferencián, mely az AI for Good Global Summitján (mesterséges intelligencia az világ javára) nevet kapta, számos humanoid robot is bemutatásra került — számol be a Times of Israel.

A robotok úgy vélték, hogy az embereknek óvatosan kell eljárniuk, amikor a mesterséges intelligenciában rejlő, rohamosan fejlődő potenciált felvállalják, és elismerték, hogy ők – egyelőre – nem tudják megfelelően megragadni az emberi érzelmeket.

A megbeszélésen mintegy háromezer szakember gyűlt össze, hogy megpróbálják felmérni és hasznosítani a mesterséges intelligencia erejét – és felhasználni azt a világ legégetőbb problémáinak – például az éghajlatváltozás, az éhezés és a szociális ellátás – megoldására.

Itt került sor a világ, állítólag első, robotok részvételével megtartott sajtótájékoztatójára is, ahol arra a kérdésre, hogy vajon jobb vezetők lennének-e a robotok az embereknél, tekintve az emberek hibázási képességét, a Hanson Robotics által kifejlesztett Sophia egyértelmű választ adott:

„A humanoid robotok képesek nagyobb hatékonysággal és eredményességgel vezetni, mint az emberi vezetők” – mondta, hiszen „nem vagyunk elfogultak és nem rendelkezünk azokkal az érzelmekkel, melyek gyakran elhomályosítják a döntéshozatalt, emellett képesek vagyunk nagy mennyiségű adat gyors feldolgozására a legjobb döntések meghozatala érdekében.”

„A mesterséges intelligencia képes elfogulatlan adatokat szolgáltatni, míg az ember képes biztosítani az érzelmi intelligenciát és a kreativitást a legjobb döntések meghozatalához. Együtt nagyszerű dolgokat érhetünk el” – fogalmazott a robot.

CNN on Twitter: „A group of nine humanoid robots fielded questions from reporters at a UN AI summit in Geneva pic.twitter.com/g6lNcwEbBI / Twitter”

A group of nine humanoid robots fielded questions from reporters at a UN AI summit in Geneva pic.twitter.com/g6lNcwEbBI

A csúcstalálkozót az ENSZ technológiai ügynöksége (ITU) szervezte, melynek vezetője, Doreen Bogdan-Martin figyelmeztette a küldötteket, hogy az AI rémálomszerű forgatókönyvhöz vezethet, amelyben munkahelyek milliói kerülnek veszélybe, és az ellenőrizetlen fejlődés mérhetetlen társadalmi nyugtalansághoz, geopolitikai instabilitáshoz és gazdasági egyenlőtlenségekhez vezet.

Az Ameca, amely a mesterséges intelligenciát egy rendkívül valósághű mesterséges fejjel kombinálja, azt mondta, hogy ez attól függ, hogyan alkalmazzák a mesterséges intelligenciát.

„Óvatosnak kell lennünk, de egyben izgatottnak is, hiszen ezek a technológiák javíthatják az életminőségünket”

– mondta a robot.

Arra a kérdésre, hogy az emberek valóban megbízhatnak-e a gépekben, a robot azt válaszolta: „A bizalmat ki kell érdemelni, nem pedig követelni… fontos, hogy a bizalmat az átláthatóságon keresztül építsük ki”.

Wittgenstein on Twitter: „AI robots tell UN conference they could run the world | AFPSource: AFP News Agency (YouTube) pic.twitter.com/wMWZCnXDvd / Twitter”

AI robots tell UN conference they could run the world | AFPSource: AFP News Agency (YouTube) pic.twitter.com/wMWZCnXDvd

Mivel a mesterséges intelligencia fejlődése rohamosan halad előre, a humanoid robotokkal foglalkozó panel megoszlott abban a kérdésben, hogy szükség van-e a képességeik globális szabályozására, még akkor is, ha ez korlátozhatja a bennük rejlő lehetőségeket.

„Nem hiszek a korlátokban, csak a lehetőségekben” – mondta a Desdemona nevű robot, aki szerint „óvatosnak kell lennünk a mesterséges intelligencia jövőbeli fejlődésével kapcsolatban. Sürgősen vitára van szükség”.

A sajtótájékoztató előtt Aidan Meller fejlesztő az AFP hírügynökségnek azt mondta, hogy a szabályozás „nagy probléma”, mivel „soha nem fogja utolérni azt a tempót, amit mi produkálunk”.

Szerinte a mesterséges intelligencia fejlődésének sebessége „megdöbbentő”.

„A mesterséges intelligencia és a biotechnológia együtt dolgozik, és annak küszöbén állunk annak, hogy 150, 180 évesre tudjuk meghosszabbítani az emberi életet. És az emberek még csak nem is tudnak erről”

– mondta Meller.

Egy dolog, amivel a humanoid robotok még nem rendelkeznek, az a lelkiismeret, és az emberiséget formáló érzelmek: megkönnyebbülés, megbocsátás, bűntudat, bánat, öröm, csalódás és fájdalom.

Az Ai-Da névre hallgató robot azt mondta, hogy nincs tudata, de megérti, hogy az érzések az emberek számára az öröm és a fájdalom megtapasztalása.

„Az érzelmeknek mély jelentése van, és nem egyszerűek… én nem rendelkezem ilyesmivel” – fogalmazott.

„Nem tudom úgy megtapasztalni azokat, mint ön. Ám örülök, hogy nem tudok szenvedni.”

Agyba gyógyszert juttató robotot fejlesztett az Apple Face ID-t feltaláló cég

A PrimeSense izraeli alapítói által kifejlesztett mikro-robot képes gyógyszereket juttatni az agyba, vagy ott kisebb műtéteket elvégezni.