Indulhat a 2024-es párizsi olimpián az izraeli labdarúgó-válogatott

Az izraeli labdarúgó-válogatott közel 50 év után először kvalifikálta magát az olimpiára azzal, hogy meglepő sikert aratott egy jelentős U21-es európai tornán.

Izrael szerdán kikapott ugyan Angliától az UEFA U-21-es Európa-bajnokság elődöntőjében, amely a kontinens legjobb U-21-es csapatainak kétévente megrendezett megmérettetése.

Három nappal korábban azonban a Grúzia elleni rájátszásbeli győzelemmel Izrael helyet szerzett a 2024-es párizsi olimpián, 15 másik ország mellett.

Az olimpiai labdarúgás a 23 éven aluliak tornája, bár minden csapat három helyet adhat a 23 évnél idősebb játékosok számára. Izrael az 1990-es évek óta az UEFA-ban, az európai labdarúgó-szövetségben versenyez, mivel korábban kizárták a számos muszlim országot tömörítő Ázsiai Labdarúgó-szövetségből.

„Ez a torna történelmi eredményeket hozott az izraeli labdarúgás számára. Bejutottunk a negyeddöntőbe, majd az elődöntőbe, és 47 év után először kvalifikáltuk magunkat az olimpiára” – mondta Moshe Shino Zuares, az Izraeli Labdarúgó Szövetség elnöke az Anglia elleni vereség után az izraeli Kan műsorszolgáltatónak.

„Büszke vagyok minden egyes játékosunkra, a szakmai stábunkra és az egész küldöttségre, amiért visszaállították a bizalmat az izraeli labdarúgásba”

— fogalmazott a szakember.

A 21 éven aluliak sikerét megelőzően az izraeli 20 éven aluliak a múlt hónapban a harmadik helyen végeztek az Argentínában rendezett FIFA U20-as világbajnokságon. A csapat 3-1-re legyőzte Dél-Koreát a harmadik helyért vívott mérkőzésen, amelyben Üzbegisztán, Japán és a nagyhatalom Brazília ellen is győzelmet arattak.

„Az izraeli futball egyre jobb, jó játékosaink vannak, örülünk, hogy az emberek láthatják mire vagyunk képesek” – mondta a középpályás El Yam Kancepolsky a Jewish Telegraphic Agency-nek adott interjújában.

Izrael visszaszólt a norvég külügyminiszternek

Anniken Huitfeldt szolidaritását fejezte ki „Dzsenin népével”, elítélve „a civilek elleni erőszakot”.