Izrael visszaszólt a norvég külügyminiszternek

Anniken Huitfeldt szolidaritását fejezte ki „Dzsenin népével”, elítélve „a civilek elleni erőszakot”.

Az IDF kétnapos rajtaütését követően a palesztinai Dzsenín városában, amelynek során 12 terroristát öltek meg, egy IDF-katona pedig életét vesztette, amikor a csapatok kivonultak a városból, Anniken Huitfeldt norvég külügyminiszter a következőt tweetelte:

„Palesztin kollégámmal, Dr. Rijád Malkival folytatott mai telefonbeszélgetésem során kifejeztem Norvégia szolidaritását Dzsenin népével. Elítéltem az erőszak magas szintjét és a civilek elleni minden támadást. Minden katonai intézkedésnek meg kell felelnie a nemzetközi jognak. Az erőszak körforgásának véget kell vetni.”

„Az ilyen jellegű kijelentések nem járulnak hozzá a helyzet lecsillapításához a helyszínen, és bátorítják a radikalizálódást és az uszítást a palesztin oldalon” – közölte a minisztérium, hozzátéve, hogy

„az eseményekkel kapcsolatos megjegyzései, miközben figyelmen kívül hagyják a Tel-Avivban izraeliek ellen elkövetett terrortámadást vagy a Gázából indított rakétatüzet, nem járulnak hozzá az Izrael és Norvégia közötti párbeszédhez”.

Kedden, amikor a hadsereg folytatta dzsenini rajtaütését, egy terrorista Tel-Avivban két gyalogoscsoportot gázolt el, majd kiszállt és késsel folytatta a bámészkodók leszúrását. Fegyveres civilek és egy rendőr közbelépett, és megölte az elkövetőt. A támadásban nyolc ember megsérült, közülük öten súlyosan.

A terroristát később azonosították, mint a Hebron-hegységben élő 23 éves lakost.

(Arutz 7)

A dzsenini művelet korlátozott lehetőségei

Mit várhatunk az Izraeli Védelmi Erők jelenlegi dzsenini hadműveletétől? Elemzés.