Erdoğan támogatja Ukrajna NATO-pályázatát

Recep Tayyip Erdoğan török elnök szombaton kora este kijelentette, hogy orosz kollégája, Vlagyimir Putyin a jövő hónapban Törökországba látogat, és hangsúlyozta, hogy támogatja a béketárgyalásokat, amelyekben Ankara döntő szerepet játszhatna — értesült a Politico.

Erdoğan minderről Volodimir Zelenszkij ukrán elnök isztambuli látogatása során beszélt, akit „kedves barátjaként” üdvözölt.

Az isztambuli Vahdettin-kastélyban folytatott több mint kétórás megbeszélést követően Erdoğan kijelentette, hogy

támogatja Kijev NATO-tagságát is, és határozottan védelmébe vette Ukrajna függetlenségét, kijelentve, hogy Oroszország ukrán területfoglalásával megsértette a nemzetközi jogot.

Erdoğan megjegyezte, hogy Törökország tette a „legtöbb erőfeszítést” a korábbi diplomáciai kísérletek során, és hangsúlyozta Ankara szerepét abban a megállapodásban, amely lehetővé tette Ukrajna számára, hogy gabonát exportáljon a Fekete-tengerről, majd hangsúlyozta, hogy Törökország „legőszintébb vágya”, hogy Kijev és Moszkva visszatérjen a tárgyalóasztalhoz.

Zelenszkij azt is megjegyezte, hogy „Törökország kész vezető szerepet vállalni” Kijev béketervében. Erdoğan megerősítette azt is, hogy a török vállalatok készek részt venni az újjáépítésben.

Erdoğan és Zelenszkij is remélte, hogy a gabonaexportról szóló megállapodást hamarosan meghosszabbítják, és a török vezető hozzátette, hogy érdemes lenne azt a szokásos kéthónaposnál hosszabb időre megújítani. Erdoğan elmondta, hogy meg fogja vitatni Putyinnal az üzlet három hónapos szakaszokra való kiterjesztésének ötletét, és azt fogja javasni, hogy a teljes program legyen akár kétéves is, hogy segítsen a szegényebb nemzetek éhezés elleni küzdelmében.

A török elnök stratégiai zsonglőrködést játszott az Ukrajnában zajló háború során. Miközben széles körben elítélte Putyin invázióját, és Bajraktar drónokat szállított az ukrán erőknek, Törökország a szankciók elkerülésének egyik fő útvonalává vált, és

nem engedheti meg magának, hogy elidegenítse Moszkvát, mivel erősen függ Oroszországtól energiaellátása terén.

Erdoğan a múlt hónapban, Jevgenyij Prigozsin sikertelen lázadása során gyorsan támogatásáról biztosította Putyint, ahogyan Putyin is támogatta őt a még mindig rendkívül átláthatatlan 2016-os török puccskísérlet közepette.

Az orosz állami tévé Prigozsint vette célba

Az orosz állami televízió kampányba kezdett, hogy lejárassa Jevgenyij Prigozsin Wagner-főnököt a június végi sikertelen lázadás után.