Az orosz állami tévé Prigozsint vette célba

Az orosz állami televízió kampányba kezdett, hogy lejárassa Jevgenyij Prigozsin Wagner-főnököt a június végi sikertelen lázadás után.

A kulcsfontosságú csatornák olyan képeket mutattak be, amelyek szerintük a Szentpéterváron kívüli, fényűző otthonában tartott házkutatások során készültek, és azt állították, hogy gazdagsága nagyon rossz fényt vet rá – írja a BBC News.

Felidézték bűnözői múltját is, és azt sugallták, hogy a kapzsiság vezérelte, de nem említették, hogy Prigozsin kitartóan és gyakran durván bírálta az orosz hadsereget és azt, ahogyan az Ukrajnában folytatja a háborút.

Ez az első alkalom, hogy az állami médiagépezet ilyen termékenyen, ilyen személyeskedően és ennyire káros részletekkel teli tudósításokat közölt Prigozsin életrajzáról.

Egészen a közelmúltig az orosz televízió pozitív képet festett a Wagner zsoldoscsoportról, amely az orosz hadsereg oldalán harcolt az ukrajnai invázió során.

A Rosszija 1 állami csatornán július 5-én jelentek meg olyan fotók, amelyek állítólag Prigozsin házának belsejéből származnak.

A hatóságok felvételeket tettek közzé Prigozsin otthonának állítólagos fényűző belső teréről.

„Nézzük meg, hogyan élt ez az igazság harcosa, aki két büntetőítéletet is kapott, és aki folyton azt állította, hogy mindenki más tolvaj” – mondta a 60 Minutes című beszélgetős műsor egyik kommentátora.

„Nézzük meg, milyen palotát építettek ennek a korrupció és bűnözés elleni harcosnak” – mondta szarkasztikusan Eduard Petrov.

A felvételeken készpénzhalmok, különböző fegyverek, a ház pazar belső terei és hatalmas kertjei , egy parkoló helikopterrel, különféle parókákkal és a Prigozsin nevére kiállított hamis útlevelekkel együtt voltak láthatók.

Később hasonló felvételeket mutattak be a csatorna esti fő híradójában, amely az egyik legnépszerűbb Oroszországban. Aranyrudakat és „gyanús fehér porcsomagokat” is bemutattak, amelyekről a Rosszija 1 azt sugallta, hogy illegális kábítószer lehet.

Az orosz állami televízió által bemutatott egyik fotón egy kalapács volt látható, „Fontos tárgyalások esetén használd” felirattal.

Ugyanazon az estén az állami televízió Egyes Csatorna című műsora azt sugallta, hogy Jevgenyij Prigozsin kapcsolatban állt a nyugati hírszerzéssel, amely most „túlságosan szégyenlős” ahhoz, hogy elismerje, hogy részt vett a nyilvánvaló lázadásban.

Meglepő fordulat: Lukasenko szerint Prigozsin visszatért Oroszországba

Állítólag már Szentpéterváron van.