A szentkönyv-égetések betiltását fontolgatja a svéd kormány

A svéd kormány jelenleg mérlegeli, hogy törvényellenessé minősítve büntethetővé tegye a Korán és más szent könyvek felgyújtását, mivel a közelmúltban történt Korán-égetések ártottak Svédország biztonságának – mondta csütörtökön Gunnar Strömmer svéd igazságügyi miniszter az Aftonbladet című svéd lapnak.


Hozzáfűzte: Svédország a támadások „kiemelt célpontjává” vált, a múlt heti Korán-égetés pedig belbiztonsági fenyegetést idézett elő. Június végén két férfi, köztük az iraki származású Salwan Momika a stockholmi központi mecset előtt megrongálta, majd elégette a Korán egy példányát.

Az incidens Svédország NATO-csatlakozási kérelmének is ártott, Recep Tayyip Erdogan török elnök ugyanis kijelentette, hogy kormánya nem ratifikálhatja Svédország csatlakozását, amíg a Korán-égetések nem szűnnek meg az észak-európai országban.

Az incidens miatt továbbá több muszlim ország is bekérette a svéd nagykövetet, hogy személyesen adjanak hangot tiltakozásuknak,

az 57 országot magában foglaló Iszlám Együttműködés Szervezete (OIC) pedig rendkívüli ülést tartott Dzsiddában, közös intézkedéseket sürgetve a muszlimok szent könyvének további meggyalázása ellen.

A Korán megrongálását, majd felgyújtását a svéd rendőrség előzetes jóváhagyásával tartották meg az iszlám egyik legszentebb ünnepe, az áldozati ünnep, az íd al-adha első napján, jóllehet a rendőrség később őrizetbe vette az elkövetőket. Nemzetbiztonsági okokra hivatkozva februárban még megtagadták az engedélyt két előre bejelentett Korán-égetésre, később azonban a svéd igazságszolgáltatás úgy foglalt állást, hogy nem fogadhatók el a rendőrség azon érvei, hogy ezek az akciók túlzott veszélyt jelentenek a közrendre és a biztonságra, valamint az ilyen jellegű cselekményeket hatályban lévő, a szabad véleménynyilvánítás jogát messzemenőkig biztosító törvény védi Svédországban.

Az igazságügyi miniszter csütörtökön közölte, hogy a helyzet kiértékelését követően a kormány eldönti, hogy szükség van-e a törvény módosítására.

Nemcsak Koránt, Tóratekercseket és Újszövetséget is akartak égetni Svédországban

A szent könyvek égetését épp a muszlim közösség protestálása akadályozta meg.