A brit ortodox zsidó közösség aggódik az oktatásba való állami beavatkozástól

Az egyik észak-londoni zsidó középiskolában a 15 éves Yossi Hamilton szent szövegeket böngészi, ahogy ősei tették több mint kétezer éven át. A Talmud oktatás része annak a tantervnek, amely szerinte felkészíti őt a jövőjére — számol be a The Jerusalem Post.

Hamilton egyike az angol haredi zsidó közösségnek számára, amely 80 ezer főt számlál Nagy-Britanniában, akik számára a hitre épülő oktatás rendkívül fontos. Sokan a holokauszt túlélőinek leszármazottai, és rendkívül védik életmódjukat.

A gyermekeiket magániskolákban és otthon oktató haredi közösség – néhány brit muszlim és keresztény csoporttal együtt – azt mondja, hogy mélyen aggasztja a kormány által támogatott új javaslat, amely szerint minden otthon tanuló gyermeket nyilvántartásba kellene venni.

Bár a javasolt új jogszabály közvetlenül nem érintené a Hamiltonéhoz hasonló iskolák tanulóit, a hitközségek úgy látják, hogy az állam nagyobb ellenőrzést gyakorol az oktatás felett, és attól tartanak, hogy ez végső soron új szabályokhoz vezethet arra vonatkozóan, hogy mit tanítanak a gyerekeknek otthon és az iskolában egyaránt.

„Ez az állami beavatkozás nemcsak a szülői jogokat és az alapvető szabadságjogokat fenyegeti, de veszélyezteti a szigorúan ortodox zsidó közösség által ápolt hitet, kultúrát és hagyományos életmódot is”

– mondta Asher Gratt rabbi, London legnagyobb haredi iskolájának korábbi igazgatója.

Randall Hardy, a gyermekeit otthon taníttató keresztény, eme aggodalmakat visszhangozva azt mondta:

„Ezért sok keresztényt aggasztanak az ehhez hasonló törvényjavaslatok.”

Nagy-Britanniában ötéves kortól minden gyermeknek nappali oktatásban kell részt vennie. Lehetnek állami vagy magániskolákban, de akár otthon is taníthatják őket.

A kormány szerint azért van szükség az új jogszabályra, mert nincs törvényi kötelezettség arra vonatkozóan, hogy be kell-e jelenteni, hogy egy gyermeket otthon tanítanak-e.

Becslései szerint 2023 elejére 86 200 gyermeket tanítottak otthon.

„Jelenleg gyerekek nem akadnak fenn semmilyen szűrőn” – mondta Flick Drummond, a kormányzó konzervatív párt egyik képviselője, a törvényjavaslat beterjesztője, aki hozzátette, hogy a jogszabály nem a hitközségeket kívánja célba venni.

Míg az iskolákat egy nemzeti szerv ellenőrzi, addig a helyi hatóságok ellenőrizhetik az otthoni oktatás minőségét, ha tudják, hogy egy gyermeket így tanítanak.

„Minden gyermeknek joga van a biztonságos és megfelelő oktatáshoz”

– mondta az oktatási minisztérium szóvivője.

De hogy ki határozza meg, mi a „megfelelő”, ezért egyes vallási csoportok aggódnak. Jelenleg a „megfelelő” fogalom a számolási és olvasási készségeket, valamint a tágabb közösségben való életre való felkészítéshez szükséges készségeket foglalja magában.

Hamilton a Beis Medrash Elyon nevű gimnázium tanulója, ahol valamivel több mint 90 fiút oktatnak és amelyet adományokból és tandíjból tartanak fenn.

„Ameddig csak lehet folytatom talmud-tanulmányaimat… amikor pedig szükséges kimegyek a munkaerőpiacra, és hozzáteszem a magam részét az angol gazdasághoz”

– mondta Hamilton.

A diákok kilencórás napja a Talmud, a zsidó törvények tanulmányozásának intenzív tanulásával kezdődik, majd olyan alaptárgyak követik, mint a matematika és az angol, valamint a sport.

A tanórákból kimaradnak a szexuális felvilágosítással és a szexuális sokszínűséggel kapcsolatos modulok, amelyeket általában világi társaiknak tanítanak, és amelyeket az iskola és a szülők nem tartanak megfelelőnek vagy ellentétesnek tartják a bibliai tanításokkal.

A tanulók számítógépet használnak, de az okostelefonok használata tilos. A fiúk 16 évesen elhagyják az iskolát, hogy a házasságkötés és a jellemzően kereskedelmi pálya előtt magasabb szintű vallási tanulmányokat folytassanak.

A közösség és a világi állam közötti feszültségek hátterében az áll, hogy az iskolákat felügyelő Ofsted oktatási hivatal 2021-ben azt mondta, hogy a vallási iskolák világi tanterve túl szűkös.

Egy későbbi ellenőrzés nagyobb hangsúlyt talált a világi tantárgyakra, de azt mondta, hogy a tanítás nem fordít elég figyelmet a szexuális irányultságra és a nemi identitásra. Ez korlátozza a tanulók felkészülését a modern Nagy-Britanniában való életre, mondta a testület.

Izraelben a gyorsan növekvő haredi közösséget a világi izraeliek hasonló vádakkal illetik, miszerint nem készítik fel gyermekeiket a modern életre és különösen a modern gazdaságban való munkára, amit ők elutasítanak, mivel elfogultnak tartják őket az életmódjukkal szemben.

BBC riportere Bennettnek: „Az izraeli katonák örülnek ha gyerekeket ölhetnek”

A BBC a volt izraeli miniszterelnökkel készített interjút és ismét alulmúlta önmagát Izrael-gyűlölet terén.