Svájc is bevásárol izraeli rakétákból

Svájc bejelentette kedden, hogy csatlakozni akar a Németország által tavaly ősszel elindított Euro Sky Shield elnevezésű európai légvédelmi kezdeményezéshez

A német és az osztrák védelmi miniszter a héten Bernben tárgyal a svájci védelmi tárca vezetőjével, és várhatóan szándéknyilatkozatot írnak alá arról, hogy támogatnák egy közös európai légvédelmi rendszer létrehozását a European Sky Shield (ESSI) kezdeményezés keretében. A svájci kormány közlése szerint a három ország arról is megállapodást köt majd, hogy előmozdítják az együttműködést a fegyverkezés terén végzett kutatások területén.

Végéhez közeledik a hatalmas izraeli-német rakétaüzlet

Berlin 1500 milliárd forintért vásárol be az egyik legjobb izraeli légvédelmi rendszerből. Mutatjuk a részleteket.

Svájc úgy véli, „érdekében áll biztonsági és védelmi politikáját határozottabban a nemzetközi együttműködés irányába fordítani, illetve ahhoz jobban hozzájárulni”.

Németország tavaly októberben indította el a Euro Sky Shield kezdeményezést 17 ország részvételével. Az európai légvédelmi rendszer Berlin elképzelése szerint rövid hatótávolságon a német Iris-T légvédelmi rendszerekre, középtávon az amerikai Patriot rendszerekre, hosszú hatótávon pedig az amerikai-izraeli Arrow-3 rendszerekre támaszkodna. A projekthez Franciaország, Olaszország és Lengyelország nem csatlakozott.

A berni kormány kiemelte: minden ország eldöntheti, milyen mértékben akar hozzájárulni a kezdeményezéshez, és a semleges országoknak is van lehetősége csatlakozni. Svájc és Ausztria – semleges országként – kiegészítő nyilatkozatban rögzítette, hogy kizárja részvételét bármiféle nemzetközi katonai konfliktusban.

Macron: további Mistral rakétákat vásárol Magyarország

Párizsban beszélt a francia elnök a „több száz Mistral rakéta” beszerzéséről.