Több ezren távoztak a dzseníni menekülttáborból

Hétfő éjszaka több ezer palesztin civil elhagyta a Ciszjordánia északi részén, Dzsenínben lévő menekülttábort, ahol napközben terrorellenes akciót indított az izraeli hadsereg – jelentette a helyi közszolgálati rádió reggel, izraeli illetékeseket és palesztin beszámolókat idézve.

Daniel Hagari, az izraeli hadsereg szóvivője arról számolt be, hogy háromezren hagyták el a menekülttábort, de nincs kijárási tilalom. A katonákkal körülvett táborba – ahol a jelentések szerint több száz palesztin fegyveres tartózkodik – izraeli állampolgárok belépését nem engedélyezik.

Kamal Abu ar-Roub, Dzsenín kormányzójának helyettese azt közölte, hogy intézkednek a menekülttáborból távozók elhelyezéséről, közeli iskolákban és más menhelyeken biztosítanak számukra szállást. Abu ar-Roub szerint mintegy tizennyolcezer palesztin tartózkodik a táborban.

Izraeli beszámolók szerint az izraeli kommandósok hétfő éjjel is folytatták a palesztin fegyveresek és fegyvereik felkutatását és a letartóztatásokat.

Az izraeli katonai lépések nyomán Rámalláh önkormányzata szolidaritási sztrájkot hirdetett, melyhez csatlakoztak a főként palesztin lakosságú Ciszjordánia számos városában. Az alapszolgáltatások kivételével szüneteltetik a munkát, s bezárták a közcélú létesítményeket, a parkokat, a játszótereket.

Nábluszban palesztinok éjjel behatoltak a zsidó hagyomány szerint a bibliai József sírját rejtő épületbe, és megrongálták.

Az izraeli hadsereg hétfő hajnalban indított nagyszabású, húsz éve nem látott mértékű hadműveletet több mint ezer katona részvételével és légi fegyverek, köztük drónok támogatásával a dzseníni menekülttábor palesztin fegyvereseinek és fegyvereinek kézre kerítésére. A hadsereg közleménye szerint a csapatok fegyverraktárakat, robbanóanyagot gyártó műhelyeket és a „terrorista infrastruktúra” további részeit keresték, összecsaptak fegyveres palesztinokkal, és légicsapásokat hajtottak végre különböző célpontok ellen a táborban. A harcokban kilenc palesztin vesztette életét.

Mahmúd Abbász palesztin elnök hétfőn felfüggesztette a kapcsolatokat és a biztonsági egyeztetéseket Izraellel, mert az izraeli fegyveres erők nagyszabású katonai akciót indítottak Ciszjordánia északi részén, Dzsenin városban.

Abbász hivatala közleményben jelentette be a Palesztin Hatóság más vezetőivel tartott megbeszélésen megszületett döntést. A PH elnöke a múltban, korábbi erőszakos eseményeket követően már többször szünetet rendelt el a biztonsági együttműködésben Izraellel.

A palesztin vezetés Rámalláhban össszehívott rendkívüli ülésén Abbász azt mondta, hogy a PH azonnali hatállyal leállít minden kapcsolatot és megbeszélést Izrael képviselőivel.

„Mivel Izrael nem elkötelezett az akabai és a sarm-es-sejki megállapodások betartásában, a vezetés bejelenti, hogy ezek a megállapodások már nem kötelező érvényűek”

– hangsúlyozta a palesztinok közleménye.

A PH csak korlátozottan képes ellenőrzése alatt tartani Ciszjordánia palesztinok lakta településeit – emlékeztetett a The Times of Israel című újság hírportálja.

A közszolgálati rádió esti hírműsora szerint a Hamász és Iszlám Dzsihád nevű terrorszervezetek pénzelik és irányítják Ciszjordánia északi részén a helyi palesztin fegyvereseket.

Izrael 1967-ben, a hatnapos háborúban foglalta vissza Júdea-Szamáriát (Ciszjordánia) Jordániától, mely 1948 óta tartotta megszállás alatt. A Pest megyénél is kisebb területen jelenleg körülbelül 2,2 millió arab, és közel 700 ezer zsidó él. Az övezetet 1995-ben az Oslo-i rendezési megállapodások keretében három zónára osztották: az A zónát teljes egészében a Palesztin Hatóság ellenőrzi, a B zóna közös izraeli-palesztin fegyveres és palesztin polgári ellenőrzés alatt áll, a C zónát pedig teljeskörűen Izrael igazgatja. A zsidó települések a kizárólagos izraeli ellenőrzés alatt álló C zónában találhatók.

Az IDF nagyszabású műveletet hajt végre Dzsenínben

Az IDF vasárnap éjszaka csapatokkal bevonult Dzsenínbe, hogy felszámolja az elmúlt hónapokban izraelieket gyilkoló terrorsejteket.