Az IDF nagyszabású műveletet hajt végre Dzsenínben

Az IDF vasárnap este a második intifáda óta a legnagyobb hadműveletét indította el Dzsenínben: légicsapások sorozata történt és dandárszintű erők vonultak be a Ciszjordánia északi részén fekvő palesztin városba.

Daniel Hagari dandártábornok, az IDF főszóvivője hétfőn kora reggel azt mondta, hogy a művelet egyelőre Dzseninre összpontosul, de kiterjeszthető Ciszjordánia északi, Szamária néven is ismert részeire is.

Az izraeli hadsereg videója a dzseníni „menekülttáborról”:

Israel Defense Forces on Twitter: „The Jenin Camp is a terrorist stronghold. We will not standby idle while terrorists continue to harm civilians using Jenin Camp as a hideout. pic.twitter.com/iDcluNkmVP / Twitter”

The Jenin Camp is a terrorist stronghold. We will not standby idle while terrorists continue to harm civilians using Jenin Camp as a hideout. pic.twitter.com/iDcluNkmVP

Nem voltak arra utaló jelek, hogy az IDF kiterjesztené a műveletet Ciszjordánia középső és déli részére.

Eddig legalább hét feltételezett palesztin terrorista meghalt és több tucatnyi megsebesült, de a valós szám várhatóan sokkal magasabb lesz.

Hagari nem volt hajlandó meghatározni a művelet ütemezését, de úgy tűnik, hogy az legalább néhány napig tart és könnyen lehet, hogy hetekig vagy tovább, de nem lesz nyílt végű, és nem vezet ahhoz, hogy az IDF bármilyen módon megpróbálna tartósan területet tartani.

Ábra arról, hogy milyen terror célpontokat lőtt ki az IDF:

Hagari szerint a hadművelet stratégiája az volt, hogy gyökerestül felszámolja a mélyen és szisztematikusan kiépített terrorista apparátust Dzseninben, amely több hónap alatt nőtt ki, és teljesen kicsúszott az irányítás alól, és több mint 50 terrortámadáshoz vezetett, amelyek Dzseninből indultak.

A palesztinok arról számoltak be, hogy a lakosok sms-t kaptak, amelyben arra kérték őket, hogy maradjanak otthon, míg a fegyveres csoportok egyes tagjai sms-t kaptak, amelyben arra biztatták őket, hogy tegyék le a fegyvert és adják fel magukat.

Páncélozott járművek Ciszjordániában. Fotó: Izraeli média

Hétfő reggelig egyetlen izraeli katona sem sérült meg a műveletben.

A Gázai övezetben Iszmail Haníje, a Hamász vezetője más gázai terrorcsoportokkal együtt szolidaritási üzenetet adott ki Dzsenínnel, és figyelmeztetett: „A Dzseninben kiontott vér fogja meghatározni a következő szakaszt, minden lehetséges úton. Népünk és ellenállásuk képes válaszolni erre a barbár agresszióra”.

A biztonsági erők felkészültek az övezetből induló esetleges rakétatűzre.

Egy magas rangú biztonsági forrás a Ynet hírportálnak elmondta, hogy a Hamász és a gázai palesztin Iszlám Dzsihád üzenetet kapott, hogy a művelet Dzseninre korlátozódik, és ne avatkozzanak be, különben „keményen válaszolunk”.

Forrás: The Jerusalem Post/The Times of Israel/Ynetnews/IDF/Twitter

Korábban megjelent cikkünk arról, hogyan durvult el a helyzet Ciszjordániában és miként vesztette el a Palesztin Hatóság az irányítást: 

Itt a Palesztin Hatóság vége? — Ciszjordániában mozgolódik a Hamász

A ciszjordániai valóság az, hogy a széles körben korruptnak tartott Palesztin Hatóság egyre inkább elveszíti hatalmát.