A törökök azt állítják lelepleztek egy Moszad-hálózatot

A török hírszerzési a MIT azt állítja, hogy a „fantomhálózat” török és külföldi állampolgárokat foglal magában, akiket a Tel-Avivban működő Moszad utasított arra, hogy megfigyeléseket, hackertámadásokat és kiberbiztonsági támadásokat hajtsanak végre Törökországban, valamint Szíriában és Libanonban.

A török titkosszolgálat, a MIT hétfőn közölte, hogy leleplezte a Moszad ügynökeinek fantomhálózatát – írja a Ynetnews.

A Daily Sabah című napilap szerint hét embert tartóztattak le, akik elismerték a vádakat.

A török hírszerzés azt állítja, hogy az 56 ügynök különböző hálózatokhoz kötődött, amelyek mind a Moszad tel-avivi központjához kapcsolódtak, és képesek voltak nemzetközi szinten is tevékenykedni.

Az MIT dokumentumaiból kiderült, hogy az ügynökök különböző megfigyelési módszerekkel gyűjtöttek hírszerzési információkat, többek között a járművek GPS-rendszerein keresztül, védett internetes hálózatok feltörésével és WiFi segítségével.

Egy Szulejmán Agbaria néven azonosított izraeli arab állampolgár parancsnoksága alatt fizikailag is követték a célpontokat.

Az állítólagos izraeli sejtek különböző közel-keleti nemzetek állampolgáraiból álltak, és különböző nyelvű, de főként arab nyelvű fiktív weboldalakat használtak az információk és IP-címek megszerzésére.

A cikk állítása szerint a hálózat ügynökei és a Moszad közötti kommunikáció Spanyolországban, Svédországban, Nagy-Britanniában, Németországban, Indonéziában, Belgiumban és Malajziában hamis személyazonossággal rendelkező mobiltelefonokon keresztül zajlott.

Az MIT szerint az egyik Moszad-ügynök, akinek valódi személyazonosságát nem sikerült megállapítani, egy német telefonon keresztül utasított egy másik, feltételezett palesztin személyazonosságú ügynököt, hogy hozzon létre több internetes oldalt.

Az isztambuli ügynököket kiberbiztonsági képzésben részesítették, és technikai támogatást kaptak egy Tel-Avivban működő kibercégtől, amely a Fatal Kalahari tulajdonában van. Kalahari, aki közvetlen kapcsolatban állt a Moszad ügynökeivel, utasította őket, hogyan törjék fel a célzott telefonokat, és mivel csalogassák a célpontokat a fertőzött weblinkekre.

A török hírszerzés azt állítja, hogy azt is felfedte, hogy a Moszad arab ügynököket küldött Isztambulból Libanonba és Szíriába, hogy információkat gyűjtsenek és olyan célpontokat jelöljenek meg, amelyekre fegyveres drónok csapást mérhetnek.

Ügynököket küldtek Bejrút déli Dahieh negyedébe, a Hezbollah fellegvárába is, és azonosították egy olyan épület pontos koordinátáit, amelyben az Irán által támogatott terrorcsoport magas rangú tagjai laknak.

A hálózat egyik vezetője, aki egy Svédországban élő jordániai állampolgár személyazonosságát vette fel, utasította az egyik ügynököt, hogy fényképezzen le egy stratégiailag fontos épületet Damaszkuszban.

A török hírszerzés azt is állította, hogy a Moszad több tucatnyi kémet használt fel – néhány török állampolgárt, akik Tel-Avivban kaptak kiképzést – egy titkos műveletben, amely Szerbiában kezdődött, Dubaiban folytatódott, és Bangkokban fejeződött be, minden olyan célállomáson, ahová török állampolgárok külön vízum nélkül beléphetnek. Egy Moszad-ügynök, aki korábban Izraelbe szökött – megtanította az ügynököket az alapvető kémkedési technikákra és arra, hogyan jelentsenek tevékenységükről.

A Moszad szíriai ügynökei azonosították egy szíriai befektetési társaság igazgatótanácsának elnökének irodáját, és azt tervezték, hogy ellopják telefonját, számítógépét és dokumentumait. Ugyanezek az emberek részt vettek az isztambuli egyiptomi állampolgárok – köztük egy orvos és egy hazájából elmenekült újságíró – utáni megfigyelésben is.

Az MIT szerint a Moszadnak „irodái” vannak Malajziában, Indonéziában és Svédországban, amelyek mind Tel-Avivból kapnak utasítást.

A MIT szerint az izraeli hírszerzés úgy tesztelte ügynökeinek lojalitását, hogy hamis célpontok megfigyelésére rendelte őket mecsetekben, templomokban és népszerű isztambuli turistalátványosságokban. Csak miután megerősítették szövetségüket az ügyhöz, ötlépcsős kiképzési rendszeren vettek részt, és később valódi küldetéseket bíztak rájuk, gyakran külföldi országokban.

A hétfői leleplezés nem az első eset volt, hogy Törökország többször is büszkélkedhetett a Moszadnak dolgozó állítólagos ügynökök letartóztatásával. Tavaly májusban egy 15 ügynökből álló állítólagos hálózatot lepleztek le, és hat tagját letartóztatták. A MIT egy orosz kémhálózatot is leleplezett, és meghiúsított egy iráni összeesküvést, amelynek célja izraeliek elleni támadás volt török földön.

Izrael nem reagált az állítólagos leleplezésekre.

Mégis mit kerestek a Moszad-ügynökei a tragikusan elsüllyedt „kémhajón”?

Számos találgatás kapott szárnyra az izraeli és olasz titkosszolgálat ügynökeinek katasztrófába torkollott találkozója kapcsán. Továbbra is rengeteg a megválaszolatlan kérdés.