Putyin „rendíthetetlenül támogatja” a palesztin népet

Telefonon egyeztetett az orosz elnök a Palesztin Hatóság elnökével.

Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság (PH) elnöke és Vlagyimir Putyin orosz elnök a hétvégén telefonbeszélgetést folytatott, amelyen a legújabb fejleményekről és a kétoldalú kapcsolatok fellendítésének módjairól tárgyaltak.

A telefonbeszélgetés során Putyin átadta üdvözletét és jókívánságait Abbásznak és a palesztin népnek.

Az arab-izraeli konfliktus legújabb fejleményei kapcsán Putyin megerősítette, hogy Oroszország

„rendíthetetlenül támogatja a palesztin népet abban, hogy megvalósítsa szabadságra és függetlenségre irányuló törekvéseit egy független állam létrehozásával, amelynek fővárosa Kelet-Jeruzsálem”.

Abbász a maga részéről kifejezte azon törekvését, hogy Oroszországban helyreálljon a stabilitás, és további fejlődést és jólétet kívánt az országnak.

Putyin a múltban kifejezte azon óhaját, hogy egy izraeli-palesztinai arab csúcstalálkozót rendezzen a felek közötti megrekedt béketárgyalások felújítása érdekében, de eddig semmi sem valósult meg ezzel kapcsolatban.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter is többször beszélt arról, hogy Oroszország kész előmozdítani a közvetlen kapcsolatokat Izrael és a Palesztin Hatóság között.

2022 októberében Abbász találkozott Putyinnal, és újfent bizalmatlanságát fejezte ki Washingtonnal szemben az Izraellel fennálló konfliktus megoldása terén, ugyanakkor elismerését fejezte ki Oroszországnak a folyamatban játszott szerepe iránt.

Az Obama-kormányzat alatti amerikai erőfeszítések egy békemegállapodás közvetítésére 2014-ben kudarcot vallottak, amikor a Palesztin Hatóság a tárgyalások feltételeit megszegve egyoldalúan kérte felvételét a nemzetközi szervezetekbe.

Izrael nem kér Oroszország kioktatásából

Az izraeli külügyminisztérium szóvivője elküldte melegebb éghajlatra orosz kollégáját.