Izrael nem kér Oroszország kioktatásából

Az izraeli külügyminisztérium közölte Oroszországgal, hogy ne oktassa ki Izraelt a holokauszt emlékezetének fontosságáról.

Az egész vita csütörtökön kezdődött, amikor Izrael kijevi nagykövete, Michael Brodszkij interjút adott az izraeli Iton TV orosz nyelvű csatornának, hogy beszéljen Izrael támogatásáról Ukrajnának.

Egy ponton beszélt Roman Shukhevicsről és Sztepan Banderaról, két ukrán milicista vezetőről, akik a második világháború alatt a náci Németország oldalára álltak a Szovjetunió ellen. Csapataikról úgy tartják, hogy több ezer zsidót öltek meg a holokauszt során, ennek ellenére Ukrajnában sokan tisztelik őket a szovjetekkel való szembeszállásukért.

Brodszkij szerint Izraelnek nem tetszik, hogy ők ketten példaképek, de elismerte, hogy „a legtöbb ukrán számára ők hősök, akik a függetlenségükért harcoltak”.

Maria Zakharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője a Telegramon válaszul azzal vádolta Brodszkijt, hogy „dicsőíti a nácizmust”.

„Ha a szovjet katonák ugyanígy gondolkodtak volna, ma nem létezne Brodszkij, ahogyan a holokauszt emlékezete sem”

– írta.

Az izraeli külügyminiszter felhívást intézett a világ vezetőihez

Ne dugjátok homokba a fejeteket! – írja Eli Cohen, határozott nemzetközi fellépést sürgetve.

„Senkinek sincs joga ahhoz, hogy ilyen hősei legyenek” – mondta Zakharova.

„Ezek nem hősök voltak, hanem démonok, és ez nem identitás, hanem szégyen volt Ukrajna népe számára”.

„Ha Brodszkij szerint Kijevnek joga van az ilyen hősökhöz, akkor ez az izraeli külügyminisztérium problémája”

– mondta Zakharova.

Lior Haiat, az izraeli külügyminisztérium szóvivője a Twitteren reagált Zakharova szavaira.

„Nincs változás Izrael politikájában, amely teljes mértékben ellenzi és elutasítja azon bűnözők dicsőítését, akik együttműködtek a nácikkal a zsidók meggyilkolásában” – írta.

„Senki sem oktathatja ki Izrael államot, az izraeli külügyminisztériumot vagy annak diplomatáit a holokauszt emlékének megőrzésének fontosságáról vagy a történelemtorzítás elleni harcról”

– tette hozzá.

Putyin főpropagandistája szerint a Moszad is benne lehetett a Wagner-puccsban

Margarita Simonyan hírhedt arról, hogy alaptalan összeesküvések-elméleteket és hamis információkat terjeszt a Kreml megbízásából.