Kiderült, ki a másik vevő az izraeli Merkavákra

Ciprus mellett, egy afrikai ország érdeklődik még az izraeli harckocsik után.

Ahogy arról lapunk is beszámolt, Izrael tárgyalásokat folytat arról, hogy használt Merkava harckocsikat adjon el két országnak. A Neokohn akkor azt valószínűsítette, hogy a lehetséges vevők Görögország, Ciprus vagy Marokkó lehetnek. Ciprusról a múlt héten derült ki, hogy ő az egyik érdeklődő, mostanra pedig Marokkóról is bebizonyosodott, hogy ő a másik.

Az izraeli védelmi minisztérium egyik tisztviselője megerősítette a tárgyalások tényét, és elárulta, hogy a két érintett ország Ciprus és Marokkó – írja a Military Africa. A lap szerint míg a Ciprussal folytatott tárgyalások a jelek szerint zökkenőmentesen haladnak, a Marokkóval kialakult helyzet némileg bonyolultabb, ami az észak-afrikai ország T-72B harckocsijaival kapcsolatos közelmúltbeli eseményekhez kötődik.

A Merkavák esetleges eladása Marokkónak az ország T-72B harckocsijainak pótlásaként is felfogható, amelyeket Rabat „engedélye nélkül” adtak át Ukrajnának

– írja a lap.

Marokkó 2021-ben írt alá megállapodást egy cseh céggel, az Excalibur Armyval a T-72-es harckocsikból álló flottájának modernizálásáról, amely azonban Rabat „tudta nélkül” Ukrajnába küldte azokat.

A Merkava harckocsik esetében Izrael mind Ciprus, mind Marokkó számára szigorú feltételeket szabott: eszerint a harckocsikat az izraeli hatóságok kifejezett engedélye nélkül nem lehet Ukrajnába szállítani, adományozni, reexportálni vagy eladni.

Marokkó számára a Merkava harckocsik esetleges beszerzése jelentős ugrást jelentene páncélos hadviselési képességeinek növelésében. A Merkava kiváló tűzereje, fejlett páncélvédelme és technológiai fejlettsége nagymértékben növelné a marokkói fegyveres erők harci erejét és műveleti készenlétét.

Izrael oldhatja meg Ukrajna harckocsi-problémáját?

Bombaként robbant a hír, hogy Izrael több száz Merkava harckocsit készül exportálni két, meg nem nevezett országba. Sorra vettük a lehetséges forgatókönyveket.