Végre kiderült, hogy melyik európai ország venné meg az izraeli Merkavákat

Ahogy arról lapunk is beszámolt, Izrael több száz régebbi Merkavát tervez eladni két országnak, köztük egy európai államnak. Egy ciprusi forrás megerősítette a Haaretznek, hogy ők érdeklődnek a harckocsik iránt.

A múlt héten Jair Kulas, az izraeli védelmi minisztérium exportkoordinációs osztályának vezetője a Calcalist gazdasági napilapnak adott interjújában elmondta, hogy Izrael két országgal, köztük egy európai országgal is tárgyalásokat folytat a régebbi Merkava harckocsik eladásáról.

Ha az üzlet létrejön, az lenne Izrael első Merkava harckocsi-üzlete egy európai országgal. A védelmi minisztérium azonban nem volt hajlandó megnevezni az országot, amelyre Kulas utalt.

A védelmi minisztérium válaszában azt mondta, hogy „az európai háború miatt több ország is érdeklődést mutatott az izraeli tartalékokból való vásárlás iránt, beleértve a régebbi Merkava harckocsikat, amelyeket évekkel ezelőtt kivontak a szolgálatból. A tárgyalások még nem vezettek megállapodáshoz”.

Lapunk szerzője a lehetséges célországokkal foglalkozó cikkében Görögországot és Ciprust emelte ki, mint legvalószínűbb vevőket.

Egy ciprusi tisztviselő a napokban meg is erősítette a Haaretznek, hogy valóban tárgyalások folynak hazája és Izrael között, de nem volt hajlandó konkrétumokat közölni magáról az üzletről.

A Haaretz cikke emlékeztet, hogy Ciprus korábban beleegyezett abba, hogy a katonai támogatásra szoruló Ukrajnának átadja régebbi, orosz gyártmányú harckocsijait, cserébe újabb nyugati tankokért cserébe.

A lap szerint ez megalapozhat egy háromoldalú üzletet, amelyben izraeli tankok váltanák fel a régebbi ciprusi tankokat, Ciprus pedig cserébe átadná a régebbi tankokat Kijevnek. A ciprusi elnök a hét elején azonban cáfolta ezt a lehetőséget (ami nem zárja ki, hogy nem ez fog mégis megtörténni), hozzátéve, hogy

országa „nem tesz olyan lépést”, amellyel kiszolgáltatottá tenné magát Törökország katonai fenyegetésének.

John Ioanou biztonsági elemző, a Geopolitical Cyprus alapítója a Haaretznek elmondta, hogy Ciprus egyik megfontolása az izraeli fegyverek vásárlásával kapcsolatban az, hogy az orosz harckocsikhoz valószínűleg nehéz lesz pótalkatrészekhez jutni a következő években, mind az orosz hadsereg ukrajnai hadműveletei, mind a Moszkva elleni nemzetközi szankciók miatt.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Izrael oldhatja meg Ukrajna harckocsi-problémáját?

Bombaként robbant a hír, hogy Izrael több száz Merkava harckocsit készül exportálni két, meg nem nevezett országba. Sorra vettük a lehetséges forgatókönyveket.