Izraeli rakéták segíthetik ki az Ukrajna miatt megszorult Királyi Légierő-t

Nagy-Britannia izraeli gyártmányú Rampage szuperszonikus rakétákat szeretne vásárolni – tudta meg a The National.

Egy, a Királyi Légierő (RAF) tisztjeiből és a védelmi felszerelésekkel és támogatással foglalkozó technikusokból álló csoport Izraelbe látogatott, hogy megvizsgálja a Rampage rakétát.

Szakértők úgy vélik, hogy a RAF egy gyors és hatékony rakétát keres, hogy növelje az erejét és feltöltse készleteit, miután számos Storm Shadow cirkálórakétát küldött Ukrajnába.

A Rampage egyes források szerint 2000 km/h sebességgel képes repülni, hatótávolsága pedig akár 300 km is lehet, és szinte lehetetlen megállítani.

„Nagyon érdekes, hogy a RAF ezt vizsgálja, mivel nem engedhetnek meg maguknak több Storm Shadow-t, vagy nem tudják elég gyorsan beszerezni őket, így úgy tűnik, hogy olcsóbb alternatívák után néznek, amelyek lényegében hasonló feladatot tudnak ellátni, de jobb áron”

– mondta Jeremy Binnie, a Janes védelmi hírszerző cég közel-keleti szakértője.

Rampage – Long range supersonic air to ground precision weapon

IMI Systems and Israel Aerospace Industries have co-developed the Rampage – a new stand-off precision air-to-surface missile (ASM) system designed to address protected high-value targets including command and control (C2) centers, air bases, maintenance centers, and other key infrastructure assets.

Egy Storm Shadow rakéta több mint 3 millió dollárba kerül. A Rampage pontos ára nem ismert, de úgy tudni, hogy „csak” pár százezer dollárba kerül.

Az izraeli légierő nagy hatékonysággal használta a fegyvert iráni rakétakilövő állomások és más szíriai célpontok ellen, kihasználva annak hatótávolságát, hogy saját légteréből tüzeljen anélkül, hogy a repülőgépeinek lelövését veszélyeztetné.

Egy védelmi forrás a The Nationalnek elmondta, hogy a britek egy közelmúltbeli útjuk során megnézték a rakétát.

„A RAF kontingense nemrég Izraelben járt, hogy megnézze a Rampage-ot, és le voltak nyűgözve”

– mondta a forrás.

„Azt tervezik, hogy felszerelik a Typhoon vadászgépeikre, hogy sokkal nagyobb tűzerővel rendelkezzenek”.

A National ugyanakkor megjegyzi, hogy Ukrajna Oroszország elleni harcában azonban nem fogják használni a rakétákat, mivel Izrael nem engedi, hogy fegyvereit reexportálják Ukrajnába.

Izrael oldhatja meg Ukrajna harckocsi-problémáját?

Bombaként robbant a hír, hogy Izrael több száz Merkava harckocsit készül exportálni két, meg nem nevezett országba. Sorra vettük a lehetséges forgatókönyveket.