Amerika titkos megállapodást kötött a kurdokkal

Az iráni kormány állítólag dühös az Egyesült Államok és az iraki kurdok közötti „titkos megállapodás” miatt, amely légvédelmi fegyverekhez juttatná az utóbbiakat – írja a The Jerusalem Post.

Az iráni állami Mehr hírügynökség a héten írt arról, hogy az Egyesült Államok titkos megállapodást kötött az iraki kurdokkal. A Mehr szerint az alku „fejlett légvédelmi rendszerek” iraki Kurdisztánnak történő eladására vonatkozik.

A Mehr iráni hírügynökség jelentése szerint az üzletet az iraki központi kormány beleegyezése nélkül kötötték meg. A továbbiakban az iráni kormány is nemtetszését tolmácsolta a lépéssel kapcsolatban.

„Soha nem bíztunk az amerikai kormányban, és soha nem is fogunk bízni benne, mert kapcsolatai révén arra törekszik, hogy feszültséget keltsen az országok között”

– mondta az iráni külügyi szóvivő. A szóvivő hozzátette, hogy Irán magyarázatot vár az iraki kormánytól az alkuval kapcsolatban.

Napi Biden: az amerikai elnök szerint Putyin „vesztésre áll az iraki háborúban”

Kínos.

A Mehr news arról is beszámolt, hogy Dzsaszem al-Mouszavi iraki képviselő kijelentette, „az üzlet ellentétes a nemzetközi joggal”, és felszólította kormányát, hogy „nemzetközi diplomáciai módszerekkel állítsa le az üzletet”. A törvényhozó emellett Irak belügyeibe való beavatkozásnak minősítette a lépést.

Az iráni és az iraki kormány korábban biztonsági megállapodást kötött, amely az iraki kormányt kötelezi a kurd fegyveres csoportok ellehetetlenítésére.

Az iráni és az iraki kormány ellenvetései ellenére az állítólagos fegyvereladás csak védelmi fegyverekre vonatkozik. Mindazonáltal a Mehr jelentése szerint amerikai szakértők megjegyezték, hogy a támadó fegyverek szállítását még nem zárták ki, ami a teheráni székhelyű hírportál figyelmeztetése szerint

„súlyos fenyegetést jelenthet Irán nemzetbiztonságára”.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Izraelben arra számítanak, hogy „heteken belül” megegyezhet Irán és az USA

Aggasztó fejleményekről számolt be az egyik izraeli hírportál.