Különleges akció: A Moszad Iránban kapott el egy terroristát

Az izraeli Moszad csütörtökön bejelentette, hogy egy iráni területen végrehajtott különleges művelet során elfogta azt az iráni terroristát, aki Cipruson izraeli célpontok ellen tervezett terrortámadást vezette – számolt be a Times of Israel. 

A Moszad a férfit Yousef Shahbazi Abbasalilo néven nevezte meg, és közzétette az ügynökei által folytatott kihallgatásáról készült videót, amelyen a férfi beismerte a tervet, és részleteket közölt arról.

Azt állította, hogy az Iszlám Forradalmi Gárda (IRGC) magas rangú tisztviselőitől kapott fegyvereket a támadáshoz, és utasításokat a végrehajtáshoz. A kémügynökség szerint a terv a kis szigetországban élő izraeli üzletemberek ellen irányult.

Kihallgatásán Abbasalilo elmesélte, hogy követte a merénylet célpontját, és várta az alkalmat, hogy megölhesse, de elmondta, hogy a rendőrség végül tudomást szerzett a tervről, és kénytelen volt visszaszökni Iránba.

Az Abbasalilótól kapott információk alapján a ciprusi biztonsági erők felszámolták a terrorista sejt többi tagját – közölte a Moszad. Az összeesküvők között irániak, pakisztániak és helyiek is voltak.

Abbasalilo az összekötőjét Hasszan Shoushtari Zadehnek nevezte meg, aki a gárda külföldi hírszerzési részlegének ismert és magas rangú személyisége.

Abbasalilo elmondta, hogy a kapott fegyvert egy bokor alá temette, és végül „egy WhatsApp-felületen keresztül kaptam meg a célpontomat, amelyet az IRGC hírszerző szervezetétől kaptam”.

„Kaptam egy fényképet Shoushtariról és a GPS-útvonalat a házhoz, ahol lakik.”

Abbasalilo ezután elkezdte távolról követni a célpontját, fényképeket készített, és más módon is előkészítette a merényletet.

„A tervem az volt, hogy ha a férfi ott van – mármint miután megtudtam, hogy ott van, és hogy hová megy -, ha az egy csendes és üres út, akkor megölöm a fegyverrel”.

De a kezelői „rájöttek, hogy a rendőrség a nyomomban van, és utasítottak, hogy rejtsem el a fegyvert, szabaduljak meg az összes felszereléstől, és térjek vissza [Iránba]”.

Nem volt azonnal világos, mi lett Abbasalilo sorsa a kihallgatása után.

Az elmúlt években több iráni kísérletet is meghiúsítottak izraeliek megölésére Cipruson, Törökországban, Grúziában és Görögországban. A Times of Israel értesülései szerint más merényleteket is meghiúsítottak anélkül, hogy az ügy bekerült volna a hírekbe.

Elképesztően merész akciót hajtott végre Iránban a Moszad

A célpont közel-keleti terroristáknak szánt fegyverszállításokért felelt.