Olaszországban megtiltják a 88-as szám használatát a focimezeken

Egy új megállapodás a mérkőzések leállítását is előírja „antiszemita kántálás vagy viselkedés esetén”.

Az olaszországi futballistáknak kedden megtiltották, hogy a 88-as számot (a 88-as szám közkedvelt a neonácik körében, akik a „Heil Hitler” kódolt rövidítéséként használják) viseljék a mezükön az olasz kormány és a labdarúgó-szövetség (FIGC) által koordinált antiszemitizmus elleni kezdeményezés részeként.

Az ország belügyminisztere és sportminisztere, valamint az antiszemitizmus elleni küzdelem koordinátora megállapodást írt alá Gabriele Gravinával, a FIGC vezetőjével az antiszemitizmus elleni küzdelemről az olasz stadionokban.

A megállapodás arról is rendelkezik, hogy „antiszemita kántálás vagy viselkedés esetén” a mérkőzéseket félbe kell szakítani. A megállapodás egy etikai kódex kiegészítését is tartalmazza, amely összhangban van a Nemzetközi Holokauszt Emlékszövetség irányelveivel.

Matteo Piantedosi belügyminiszter szerint a lépések „megfelelő és hatékony válasz a stadionjainkban túl gyakran felmerülő, tűrhetetlen előítéletekre”.

Gabriele Gravina, a futballszövetség elnöke hozzátette:

„A futball hitelessége, amelyet a diszkriminatív viselkedés sért és károsít, közvetlenül visszahat az olasz társadalomra”.

Az mostani döntésekre azután került sor, hogy az egyik Lazio-szurkoló a márciusi, Roma elleni derbin egy „Hitlerson” feliratú, 88-as számú mezt viselt.

A Lazio Hitlerson-os mezt viselő német drukkere.

A német szurkoló egyike volt annak a három embernek, akiket a Lazio életfogytiglani eltiltással sújtott a mérkőzései látogatásától.

Azt a mérkőzést a Lazio szurkolóinak tömeges antiszemita skandálása is beárnyékolta.

Két héttel korábban egy körülbelül 100 Lazio-szurkolóból álló csoportot filmre vettek, amint rasszista módon sértegették a AS Roma-szurkolókat azzal, hogy apáikat a nácik koncentrációs táborokba deportálták.

A Serie A-ban két játékos – az Atalanta középpályása, Mario Pasalic és a Lazio horvát válogatott játékosa, Toma Basic – viselte a 88-as számot a mezén a most befejeződött szezonban.

A szegedi ultrák elhatárolódtak az antiszemita szurkolóktól

Nyilatkozatot adott ki Szeged és az ultrák is.